Έχει παραχωρηθεί νόμιμη πατρότητα σε έναν μέλλοντα πατέρα που πέθανε πριν από τη γέννηση του παιδιού του μέσω παρένθετης μητέρας.
Ένα ζευγάρι, γνωστό ως κ. και κα Y, μετά από αρκετούς ανεπιτυχείς κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης, μπήκε σε συμφωνία παρένθετης μητρότητας το 2018. Το σπέρμα του κ. Y και τα ωάρια της υποκατάστατης χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία εμβρύου και η εγκυμοσύνη ξεκίνησε. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο κ. Υ πέθανε απροσδόκητα. Το μωρό (γνωστό ως Χ στην περίπτωση) γεννήθηκε το 2019 και η κ. Υ το φρόντισε από τη γέννησή του. Ωστόσο, λόγω των ισχυόντων βρετανικών νόμων περί παρένθετης μητρότητας, η παρένθετη μητέρα και ο σύζυγός της παραμένουν οι νόμιμοι γονείς και εμφανίζονται στο πιστοποιητικό γέννησης.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, το άτομο που γεννά είναι αυτόματα η νόμιμη μητέρα ενός παιδιού και ο σύζυγος ή ο σύντροφός της (εάν έχουν) θα είναι επίσης νόμιμος γονέας. Οι προοριζόμενοι γονείς πρέπει να υποβάλουν αίτηση για γονική εντολή μετά τη γέννηση του παιδιού που μεταβιβάζει τη νόμιμη πατρότητα και η κ. Υ υπέβαλε τέτοια αίτηση για να επιβεβαιώσει τον εαυτό της και τον σύζυγό της ως νόμιμους γονείς του Χ. Υποστηρίχθηκε πλήρως από την παρένθετη και τον σύζυγό της.
Ωστόσο, λόγω του θανάτου του κ. Υ, δεν ήταν δυνατή η τήρηση ορισμένων διατάξεων στο άρθρο 54 του νόμου για την ανθρώπινη γονιμοποίηση και εμβρυολογία 2008, που διέπουν τις γονικές εντολές. Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί από δύο άτομα, οι γαμέτες ενός τουλάχιστον από τους οποίους χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του εμβρύου (ενότητα 54 (1)). Ένα άτομο μπορεί επίσης να υποβάλει αίτηση για γονική εντολή, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να υπάρχει ένας γενετικός δεσμός μεταξύ του αιτούντος και του παιδιού, κάτι που δεν θα ισχύει στην περίπτωση αυτή, καθώς ο γενετικός σύνδεσμος ήταν με τον κ. Υ. Η κ. Υ μπορούσε να λάβει μόνο γονική εντολή ως μέρος ενός ζευγαριού με τον σύζυγό της.
Πηγή: BioNews
Καλομοίρα Κ. Σακελλαράκη – Stagiaire ΕΕΒ