Τι θα γινόταν αν ήταν δυνατόν να βελτιωθούν τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης και να μειωθούν οι αποβολές επιλέγοντας το καλύτερο σπέρμα;
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λίμερικ στην Ιρλανδία έχουν σχεδιάσει μια τεχνική που βασίζεται σε μικρορευστικά που μπορεί να επιλέξει σπέρμα καλύτερης ποιότητας για χρήση στη θεραπεία γονιμότητας. Πριν από τη φυσική γονιμοποίηση, το σπέρμα πρέπει να κολυμπήσει τη γυναικεία αναπαραγωγική οδό σε ένα ρεύμα βλέννας, διασφαλίζοντας ότι μόνο το πιο κατάλληλο σπέρμα φτάνει στο ωάριο. Η συσκευή της ομάδας Limerick μιμείται αυτό το ταξίδι, καθώς το σπέρμα πρέπει να «κολυμπάει ενάντια σε μια ενεργή ροή υγρού εντός μικρο-καναλιών», επιτρέποντας στο προσωπικό της κλινικής γονιμότητας να επιλέξει το σπέρμα υψηλότερης ποιότητας που θα χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία.
«Οι άνδρες παράγουν συνήθως δεκάδες εκατομμύρια σπέρματος, αλλά μόνο ένα απαιτείται για να γονιμοποιήσει ένα ωάριο», δήλωσε ο Δρ Sean Fair, ο βιολόγος αναπαραγωγής που ηγείται της έρευνας. «Παρά τον μεγάλο αριθμό ... πολύ λίγα είναι φυσιολογικα». Το μη φυσιολογικό σπέρμα είναι πιθανό να έχει κατακερματισμένο DNA και σχετίζεται με φτωχότερα αναπαραγωγικά αποτελέσματα: ζευγάρια όπου το σπέρμα του αρσενικού συντρόφου έχει κακή ακεραιότητα DNA έχουν διπλάσιο κίνδυνο αποβολής.
Η ομάδα συνεργάστηκε με κλινικές γονιμότητας για τη δοκιμή της συσκευής και έδειξε ότι το σπέρμα που επιλέχθηκε χρησιμοποιώντας τη μέθοδο τους είχε σημαντικά χαμηλότερο κατακερματισμό DNA από ό, τι με τις τρέχουσες μεθόδους. Επί του παρόντος εργάζονται για περαιτέρω κλινική επικύρωση και σκοπεύουν να ζητήσουν έγκριση από κανονιστική αρχή. Παρά τις σημαντικές εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση τα τελευταία 40 χρόνια, τα ποσοστά επιτυχίας έχουν σταματήσει περίπου στο 20-35 τοις εκατό ανά κύκλο, με κάθε κύκλο να κοστίζει χιλιάδες λίρες. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η τεχνολογία θα βελτιώσει τις πιθανότητες. Η ομάδα έχει δημιουργήσει ένα ξεκίνημα, το neoMimix, για να αναπτύξει και να εμπορευματοποιήσει την τεχνολογία τους και ήταν μεταξύ των νικητών του διακεκριμένου διαγωνισμού EIT Health Headstart 2020, ο οποίος υποστηρίζει καινοτόμες ευρωπαϊκές νεοσύστατες υπηρεσίες υγείας.
Πηγή: Bionews
Καλομοίρα Κ. Σακελλαράκη – Stagiaire ΕΕΒ