[11-11-2020] Ην. Βασίλειο: Δωρητής σπέρματος αποζημιώνεται μετά τη χρήση του σπέρματός του από ομόφυλα ζευγάρια

Ένας δωρητής σπέρματος έλαβε αποζημίωση από μια κλινική γονιμότητας αφού το σπέρμα του χρησιμοποιήθηκε στη θεραπεία ζευγαριών ομοφυλοφίλων και ανύπαντρων γυναικών κατά των επιθυμιών του.

Όταν δώρισε το σπέρμα του στην κλινική CARE Fertility του Μάντσεστερ το 2010, ο Neil Gaskell κατέστησε σαφές στη φόρμα συναίνεσης της Αρχής Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA) ότι ήθελε το σπέρμα του να χρησιμοποιηθεί μόνο για τη θεραπεία ετεροφυλόφιλων ζευγαριών.

«Χρειάζεται ένας άντρας και μια γυναίκα για να δημιουργήσουν ένα παιδί και είναι η άποψή μου ότι εάν τα παιδιά γεννηθούν με το σπέρμα μου, πρέπει να έχουν μια μητέρα και έναν πατέρα» είπε ο Gaskell στον Sunday Mirror. «Ανησυχούσα για το πώς θα μεγάλωναν, αν θα εκφοβίζονταν στην παιδική χαρά ή το να έχουν δύο μαμάδες. Δεν το ήθελα αυτό για τα παιδιά μου. Αποδέχομαι ότι θα είναι διχαστικό, αλλά είναι το πώς νιώθω».

Ο Gaskell και η πρώην σύντροφός του υποβλήθηκαν σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης στο CARE Fertility, όταν τον πλησίασαν για να γίνει δότης λόγω της καλής υγείας του σπέρματος του. Οι δωρητές ενημερώνονται ότι το σπέρμα τους θα φτάσει σε δέκα οικογένειες το πολύ. Ο Γκάσκελ είπε ότι υπέθεσε ότι το σπέρμα του θα πήγαινε σε ζευγάρια και όχι σε γυναίκες. Έξι χρόνια αργότερα του είπαν ότι το σπέρμα του παρείχε σε 11 οικογένειες συνολικά 13 παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών του ίδιου φύλου και των ανύπαντρων μητέρων.

«Ήταν αλλαγή ζωής - αδύνατο να το επεξεργαστώ. Η προδοσία των επιθυμιών μου και ο τεράστιος αριθμός παιδιών, μου στοίχισαν», είπε στο Mail on Sunday.

Ο Gaskell αποφάσισε να μηνύσει το CARE Fertility, και μετά από μια τετραετή νομική διαμάχη, έγινε διακανονισμός εκτός δικαστηρίου.

Οι επιθυμίες του Gaskell ήταν σύμφωνες με τον Κώδικα Πρακτικής του HFEA, ο οποίος δηλώνει ότι οι δότες μπορούν να καθορίσουν ειδικές συνθήκες για την αποθήκευση ή τη χρήση του σπέρματος τους, ή τα έμβρυα που θα δημιουργηθούν. Ωστόσο, οι συνθήκες του ήταν αντίθετες με τον νόμο περί ισότητας 2010, ο οποίος απαγορεύει τις διακρίσεις εις βάρος προστατευόμενων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των ζευγαριών του ίδιου φύλου.

Ο Κώδικας Πρακτικής του HFEA αναγνωρίζει ότι οι προϋποθέσεις που καθορίζονται από τους δότες μπορεί να είναι ασυμβίβαστες με τον νόμο περί ισότητας, αλλά εναπόκειται σε μεμονωμένες κλινικές να κρίνουν εάν αυτό θα οδηγήσει σε λιγότερο ευνοϊκή θεραπεία για τους ασθενείς τους και ως εκ τούτου εάν θα στρατολογήσει το δότη.

Η CARE Fertility είπε ότι λάθη όπως αυτό είναι «εξαιρετικά σπάνια», αλλά το σημαντικό είναι ότι έφερε στο φως τις εντάσεις που προκαλούνται από την επιτρεπόμενη προϋπόθεση για το σπέρμα και τα ωάρια.

Ένας εκπρόσωπος του HFEA είπε στο Sunday Mirror: «Πήραμε το μάθημά μας και η κλινική διασφαλίζει τώρα ότι όλες οι θεραπείες διεξάγονται σύμφωνα με τον Κώδικα Πρακτικής και τον Νόμο για την Ισότητα 2010, για να διασφαλιστεί ότι όποιος λαμβάνει θεραπεία δεν θα υφίσταται διακρίσεις λόγω ενός προστατευμένου χαρακτηριστικού, συμπεριλαμβανομένου του σεξουαλικού προσανατολισμού».

 

Πηγή: BioNews 

Νίκη Νικάκη – Stagiaire EEB