[19-11-2020] Ιταλία: Απρόσμενος εντοπισμός αντισωμάτων του SARS-CoV-2 στην προ-πανδημιακή περίοδο στην Ιταλία

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2019, το νέο σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κορονοϊού 2 (SARS-CoV-2) που προκαλεί σοβαρή πνευμονία εντοπίστηκε στη Wuhan της επαρχίας Hubeiτης Κίνας.

Η ασθένεια του κορονοϊού (COVID-19) εξαπλώθηκε ραγδαία παγκοσμίως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση πανδημίας το Μάρτιο του 2020 (www.who.int). Η πρώτη εργαστηριακά επιβεβαιωμένη ιταλική περίπτωση COVID-19 εντοπίστηκε στη Λομβαρδία στις 20 Φεβρουαρίου 2020, σε έναν 38-χρονο άνδρα, ο οποίος δεν είχε κανένα ιστορικό πιθανών επαφών με θετικές περιπτώσεις στην Ιταλία ή στο εξωτερικό. Μέσα σε λίγες ημέρες, πρόσθετα περιστατικά COVID-19 και ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση καταγράφηκαν στη γύρω περιοχή. Σύντομα, αρκετά περιστατικά εντοπίστηκαν σε άλλες ιταλικές περιοχές, κυρίως στο βόρειο τμήμα. Απαγορευτικό κυκλοφορίας, αρχικά, εφαρμόστηκε σε 2 κρίσιμες περιοχές της Λομβαρδίας και του Βενετό και εφαρμόστηκαν ραγδαία σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο εκκινώντας από την 8η Μαρτίου. Με βάση το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό, υποτέθηκε ότι ο ιός κυκλοφορούσε στην Ιταλία από τον Ιανουάριο του 2020. Ωστόσο, η ταχεία εξάπλωση, ο μεγάλος αριθμός ασθενών που απαιτούσαν νοσηλεία και θεραπεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς επίσης και η διάρκεια της πανδημίας υποδηλώνουν ότι η άφιξη του ιού και η κυκλοφορία του στην Ιταλία σε λιγότερο συμπτωματική μορφή θα μπορούσε να αναμένεται για αρκετούς μήνες. 

Για να γίνει η δοκιμή της υπόθεσης της πρώιμης κυκλοφορίας του ιού στην Ιταλία, διερεύνησαν στη μελέτη την συχνότητα, το χρονοδιάγραμμα και τη γεωγραφική κατανομή της έκθεσης του SARS-CoV-2 σε μία σειρά 959 ασυμπτωματικών ατόμων, χρησιμοποιώντας ιδιόκτητα αντισώματα σύνδεσης και εξουδετέρωσης SARS-CoV-2 στο αποθετήριο δειγμάτων πλάσματος. Οι 959 ασθενείς που προσλήφθηκαν προέρχονταν από όλες τις περιοχές της Ιταλίας, και τουλάχιστον ένα θετικός ασθενής με SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε σε 13 περιοχές. Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας (www.salute.gov.it), η Λομβαρδία ήταν η περιοχή που επηρεάστηκε πιο πολύ από την πανδημία, με 5791/10.141 (57,1%) ασθενείς με COVID-19, και έδειξε τον υψηλότερο αριθμό από τους προσληφθέντες ασθενείς στα 491/959 (51,2%). Λαμβάνοντας υπόψη τα 111 θετικά περιστατικά, 59 (53,2%) ήταν σε κατοίκους της Λομβαρδίας. Η αξιολόγηση των λειτουργικών αντισωμάτων εξουδετέρωσης anti-SARS-CoV-2 (NAbs) πραγματοποιήθηκε για όλα τα 111 θετικά δείγματα SARS-CoV-2 RBDμε τη χρήση κυτταροπαθητικού αποτελέσματος (CPE) με βάση τον προσδιορισμό μικροαπόδοσης ζωντανών ιών σε εργαστήριο υψηλού περιεχομένου βιοασφάλειας επιπέδου 2. Έξι από τους 111 θετικούς σε SARS-CoV-1 RBD ασθενείς ήταν θετικοί στο ποιοτικό τεστ μικροεξουδετέρωσης βασισμένο σε CPE. Από αυτά, τέσσερα δείγματα συλλέχθηκαν τον Οκτώβριο (2 την 7η, και ένα την 8η και 21η Οκτωβρίου), ένα το Νοέμβριο και ένα το Φεβρουάριο. Τρία από τα θετικά δείγματα Nab προέρχονταν από τη Λομβαρδία, ένα από το Λάτσιο, ένα από την Τοσκάνη και ένα από τη Βάλε Ντ’ Αόστα. Η παρουσία λειτουργικών anti-SARS-CoV-2 NAbsστις αρχές Οκτωβρίου 2019 υποστηρίζει περαιτέρω την πρώιμη κυκλοφορία του ιού στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στη Λομβαρδία, που πέρασε απαρατήρητη.

Βασική ανησυχία των ειδικών αφορά την έναρξη της επιδημίας, η οποία πιθανότατα προηγήθηκε της ταυτοποίησης του πρώτου περιστατικού, πιθανότατα στο τελευταίο μέρος του 2019. Από το Νοέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2019, πολλοί γενικοί ιατροί ξεκίνησαν να αναφέρουν την εμφάνιση σοβαρών αναπνευστικών συμπτωμάτων σε ηλικιωμένους και ευπαθή άτομα με άτυπη διμερή βρογχίτιδα, η οποία αποδόθηκε, εξαιτίας της απουσίας ειδήσεων για το νέο ιό, σε επιθετικές μορφές της εποχικής γρίπης. Διεξήχθη μία έρευνα για τον οροεπιπολασμό του SARS-CoV-2 σε υγιείς αιμοδότες σε μία από τις δυο αρχικές περιοχές με απαγόρευση κυκλοφορίας στη βόρεια Ιταλία. Σε μία ομάδα 300 αποθηκευμένων δειγμάτων πλάσματος, 5 δείγματα που συλλέχθηκαν από την 12η έως και την 17η Φεβρουαρίου παρουσίασαν ενδείξεις των anti-SARS-CoV-2 NAbs. Επιπλέον, μία φυλογενετική ανάλυση των γονιδιωμάτων SARS-CoV-2 που απομονώθηκαν από 3 Λομβαρδούς ασθενείς που συμμετείχαν στην πρώτη εμφάνιση του COVID-19 υποδηλώνει ότι η κοινή προέλευση των στελεχών χρονολογείται αρκετές εβδομάδες πριν τα πρώτα περιστατικά COVID-19 που αναφέρθηκαν στην Κίνα. Με βάση αυτά τα ευρήματα,  θα μπορούσε να υποτεθεί μία προηγούμενη κυκλοφορία του ιού μεταξύ του ιταλικού πληθυσμού που πέρασε απαρατήρητη.

 

Ενδείξεις από την περιβαλλοντική παρακολούθηση έδειξαν ότι ο SARS-CoV-2 ήδη κυκλοφορούσε στη βόρεια Ιταλία στο τέλος του 2019. Μοριακή ανάλυση με δοκιμασίες αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης αντίστροφης μεταγραφής 40 δειγμάτων σύνθετων υγρών αποβλήτων που συλλέχθηκαν μεταξύ του Οκτωβρίου 2019 και του Φεβρουαρίου 2020 σε τρεις πόλεις και περιοχές της βόρειας Ιταλίας (Μιλάνο/Λομβαρδία/Τορίνο/Πιεμόντε και Μπολόνια/Εμιλία Ρομανία) έδειξαν την παρουσία ιικού RNAπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε δείγματα λυμάτων που συλλέχθηκαν τη 18η Δεκεμβρίου στο Μιλάνο και στο Τορίνο. Αυτή η μελέτη επίσης δείχνει ότι ο SARS-CoV-2 κυκλοφορούσε ταυτόχρονα σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, κάτι που συμφωνεί με τα ορολογικά ευρήματα. Σε διεθνές επίπεδο, τα αντίστοιχα στοιχεία προέρχονται από δύο επιπλέον μελέτες. Ένα πρώτο άρθρο ανέφερε ένα περιστατικό ενός ασθενούς που νοσηλεύτηκε για αιμόπτυση χωρίς αιτιολογική διάγνωση σε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Παρίσι, στη Γαλλία, το Δεκεμβρίου του 2019. Η αναδρομική μοριακή ανάλυση στο αποθηκευμένο ρινοφαρυγγικό επίχρισμα επιβεβαίωσε τη διάγνωση της λοίμωξης SARS-CoV-2. Μία δεύτερη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του  Harvard έδειξε μία σχετική αύξηση της κυκλοφορίας των νοσοκομείων στην περιοχή της Wuhan, που αξιολογήθηκε από δορυφορικές εικόνες και ερωτήματα που σχετίζονται με τα συμπτώματα COVID-19 σε μηχανές αναζήτησης, από το φθινόπωρο του 2019. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο ιός μπορεί να έχει ήδη κυκλοφορήσει τη στιγμή της έξαρσης σε πολλές χώρες.

 

Η πρώτη αύξηση θετικών κρουσμάτων ταυτοποιήθηκε το Σεπτέμβριο με Οκτώβριο του 2019. Η αξιολόγηση των  anti-SARS-CoV-2 λειτουργικών NAbs εντόπισε θετικά δείγματα σε δοκιμές μικροεξουδετέρωσης με βάση το CPEπου έχουν ήδη συλλεχθεί από τον Οκτώβριο το 2019. Δεδομένης της χρονικής καθυστέρησης μεταξύ της μόλυνσης και της σύνθεσης αντισωμάτων, αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο ιός κυκλοφόρησε στην Ιταλία πολύ πριν την ανίχνευση του δηλωθέντος «ασθενούς μηδέν» το Φεβρουάριο του 2020. Επομένως, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο SARS-CoV-2 κυκλοφόρησε στην Ιταλία νωρίτερα από τα πρώτα επίσημα κρούσματα COVID-19 που διαγνώστηκαν στη Λομβαρδία, ακόμη και πολύ πριν από τις πρώτες επίσημες αναφορές από τις κινεζικές αρχές, ρίχνοντας νέο φώς στη έναρξη και διάδοση της πανδημίας του COVID-19.

 

Πηγή: Tumori Journal 

Γεώργιος Κ. Βασιλειάδης - Stagiaire ΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates