[02-12-2020] Νέα Ζηλανδία: Νομικό πλαίσιο εθελοντικής ευθανασίας

Η Νέα Ζηλανδία είναι η πιο πρόσφατη δικαιοδοσία που νομιμοποιεί την ευθανασία. Το ζήτημα εμφανίστηκε ως ερώτημα σε δημοψήφισμα στις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017 με την Πρωθυπουργό JacindaAndern να έχει την πλειοψηφία. 

Ήδη από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αποδείχθηκε ότι η νομιμοποίηση της ευθανασίας στηρίχθηκε από το 65,2% του εκλογικού σώματος, ενώ μόλις το 33,8% τέθηκε ενάντια στη νομιμοποίηση της ευθανασίας. Ο νόμος τίθεται σε ισχύ από την 6η Νοεμβρίου 2021. Ένα δεύτερο δημοψήφισμα είχε ερώτημα σχετικά με τη νομιμοποίηση της κάνναβης, το οποίο δεν πέτυχε την απαραίτητη πλειοψηφία και ως εκ τούτου δεν ευδοκίμησε.  

Ο νέος νόμος είχε μία περίπλοκη σύλληψη. Το νομοθετικό σώμα της Νέας Ζηλανδίας ψήφισε ένα Νόμο για την Επιλογή του Τέλους της Ζωής το 2019, όμως αυτός ο νόμος έπρεπε να κυρωθεί από ένα εθνικό δημοψήφισμα. Ο νόμος περιέχει κριτήρια για το ποιός μπορεί να ζητήσει με αίτησή του το τέλος της ζωής του.  Ο ασθενής πρέπει να είναι άνω των 18, υπήκοος της Νέας Ζηλανδία, που υποφέρει από ανίατη ασθένεια που θα οδηγήσει στο θάνατο του εντός 6 μηνών, «που έχει μία σημαντική και σε εξέλιξη πτώση της φυσικής του ικανότητας», «υπομένοντας αφόρητους πόνους που δεν μπορούν να ανακουφιστούν» και είναι σε θέση να «αποφασίσει τεκμηριωμένα και κατόπιν ενημέρωσης» για τον θάνατό του. Αυτοί που υποφέρουν από ψυχική ασθένεια ή αυτοί που αιτούνται να θέσουν τέλος στη ζωή τους λόγω προχωρημένης ηλικίας ή αναπηρίας δεν θα είναι επιλέξιμοι. Δύο γιατροί -ένα ανεξάρτητος- θα πρέπει να υπογράψουν την απόφαση, ενώ αν κάποιος γιατρός διατηρεί αμφιβολίες, τότε καλείται ψυχίατρος. 

Ο βουλευτής DavidSeymourπου επικρότησε το νομοσχέδιο, δήλωσε ότι η Νέα Ζηλανδία έχει μείνει «δεκαετίες» πίσω από τις πιο προοδευτικές χώρες του κόσμου και ότι ήρθε ο καιρός να προχωρήσει μπροστά σε μία πιο συμπονετική και ανεκτική κοινωνία, όπως είπε στη Guardian. 

Σε αντίθεση με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας, η νομοθεσία της Νέας Ζηλανδίας δεν απαιτεί ανεξάρτητους μάρτυρες όταν ο ασθενής υπογράφει το αίτημα ευθανασίας του ενώπιον ιατρού, ενώ παράλληλα δεν προβλέπει περίοδο υπαναχώρησης πριν τη συνταγογράφηση της θανατηφόρας δόσης, ούτε απαιτεί κάποιο τεστ ικανότητας τη στιγμή λήψης της θανατηφόρας δόσης. 

Η Νέα Ζηλανδία είναι η 5η χώρα που νομιμοποιεί την ευθανασία, μεταξύ της Ολλανδία, του Βελγίου, του Λουξεμβούργο και του Καναδά. Ορισμένες αμερικανικές πολιτείες, δύο πολιτείες της Αυστραλίας και η Ελβετία επιτρέπουν την υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

 

Πηγή: BioEdge

Γεώργιος Κ. Βασιλειάδης - Stagiaire ΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates