[16-12-2020] ΗΠΑ: Νέα μελέτη για το CRISPR: το στοίχημα των συνεπειών εκτός στόχου στο έμβρυο

Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell αποκάλυψε το προειδοποιητικό εύρημα ότι ανεπιθύμητες αλλαγές εισάγονται μετά την τροποποίηση γονιδίων σε ανθρώπινα έμβρυα με CRISPR/Cas9.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ. DietrichEgli, επίκουρο καθηγητή αναπτυξιακής κυττατικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbiaστο VagelosCollegeofPhysiciansandSurgeons, δοκίμασε τα αποτελέσματα της επεξεργασίας γονιδιώματος με βάση το CRISPR σε έμβρυα που φέρουν μία μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που ονομάζεται EYSτο οποίο μπορούσε να οδηγήσει σε κληρονομική τύφλωση. Δείχνει ότι εφαρμόζοντας αυτή την ισχυρή προσέγγιση για την επιδιόρθωση του γονιδίου που προκαλεί τύφλωση κατά το σχηματισμό ενός πρώιμου εμβρύου απορρίπτει ολόκληρο το χρωμόσωμα ή ένα σημαντικό μέρος αυτού και ότι η απώλεια του χρωμοσώματος είναι ευρέως διαδεδομένη.

Η επεξεργασία του γονιδιώματος με βάση το  CRISPRέχει φέρει την επανάσταση στις βιολογικές επιστήμες. Επιτρέπει στους επιστήμονες να πραγματοποιούν ακριβείς τροποποιήσεις στα γονιδιώματα των ζωντανών ιστών και μπορεί να οδηγήσει σε νέες ιατρικές θεραπείες όπως καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο και θεραπεία κληρονομικών ασθενειών. Τον Οκτώβριο του 2020, οι ερευνητές του CRISPRτιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ στη Χημεία. Ωστόσο, όπως και οι περισσότερες καινοτόμες τεχνικές, υπάρχουν επί του παρόντος τεχνικές προκλήσεις και ανησυχίες. Για παράδειγμα, είναι πιθανό να παραχθούν τα επονομαζόμενα εκτός στόχου αποτελέσματα, όπου οι τροποποιήσεις πραγματοποιούνται σε λάθος περιοχή. Μία άλλη ανησυχία είναι ο μωσαϊκισμός, όπου κάποια κύτταρα φέρουν την επεξεργασία, ενώ άλλα όχι. Τέτοιες αλλαγές που πραγματοποιούνται στο σπέρμα, στο ωάριο και στα έμβρυα μπορούν να μεταδοθούν στις επόμενες γενιές.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι η επεξεργασία γονιδιώματος με την τεχνολογία CRISPR δεν είναι προς το παρόν έτοιμη για κλινική εφαρμογή για να διορθώσει μεταλλάξεις σε αυτή την πρώιμη φάση της ανθρώπινης ανάπτυξης. Αυτά τα ευρήματα πρέπει να αποτρέψουν την πρόωρη κλινική χρήση της επεξεργασίας γονιδιώματος σε έμβρυα. Έτσι, η χρήση του CRISPR για την επεξεργασία των γονιδιωμάτων των εμβρύων είναι μία μακρινή πραγματικότητα.  Λόγω των σοβαρών ηθικών ανησυχιών, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν επιτρέπει τη χρήση ομοσπονδιακών κονδυλίων για την έρευνα σε ανθρώπινα έμβρυα.  Το πείραμα χρηματοδοτήθηκε από ιδιωτική χρηματοδότηση. Στην Αυστραλία, το άρθρο 15 του Νόμου περί Απαγόρευσης της Ανθρώπινης Κλωνοποίησης (2002) απαγορεύει ένα άτομο να τροποποιήσει το γονιδίωμα ενός ανθρώπινου εμβρύου με τέτοιο τρόπο ώστε η αλλαγή να είναι κληρονομική από τους απογόνους του, ενώ η ποινή για αυτό το αδίκημα είναι 15 χρόνια κάθειρξη.

Το Νοέμβριο του 2020, τα μέλη της ειδικής ομάδας της Διεθνούς Εταιρίας Έρευνας Βλαστικών Κυττάρων (ISSCR) είχαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές ISSCR του 2016. Η ISSCR είναι η μεγαλύτερη οργάνωση βλαστικών κυττάρων στον κόσμο. Αυτός ο οργανισμός έχει αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές που αντιμετωπίζουν την παγκόσμια ποικιλομορφία ηθικών, νομικών, πολιτιστικών και πολιτικών προοπτικών που σχετίζονται με την έρευνα βλαστικών κυττάρων και τη μετάφραση της κλινικής εφαρμογής. Οι οδηγίες υπογραμμίζουν ευρέως κοινές αρχές που απαιτούν αυστηρότητα, εποπτεία και διαφάνεια. Η αυστηρή τήρηση αυτών των αρχών διασφαλίζει ότι μία τέτοια πρωτοποριακή έρευνα διεξάγεται με ακεραιότητα και ότι οι καινοτόμες ιατρικές θεραπείες βασίζονται σε αποδείξεις. Οι πειστικές κατευθυντήριες γραμμές έχουν υιοθετηθεί από κάποιους επιστήμονες, ιατρούς και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Αν και οι κατευθυντήριες οδηγίες δεν έχουν υπέρτερη τυπική ισχύ από τους νόμους, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ερμηνεία, καθώς και στην δημιουργία νόμων και θα μπορούσαν να παρέχουν καθοδήγηση για ερευνητικές πρακτικές που δεν καλύπτονται από το νόμο. Καθώς αυτές οι οδηγίες θα ενημερωθούν σύντομα, είναι σημαντικό να μην ενθαρρύνουν την κλινική εφαρμογή της προσέγγισης CRISPR για την επεξεργασία του γονιδιώματος των ανθρωπίνων εμβρύων προς το παρόν.

 

Πηγή:  BioNews

Γεώργιος Κ. Βασιλειάδης - StagiaireΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates