[26-01-2021] Ισπανία: Δημιουργία μητρώου όσων ατόμων αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Τα άτομα στην Ισπανία που αρνούνται να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού θα καταχωρούνται σε ένα νέο μητρώο το οποίο θα μοιραστεί με υπόλοιπα έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Υγείας Salvador Illa.

"Αυτό που θα γίνει είναι ένα μητρώο ... των ατόμων στους οποίους έχουν προσφερθεί το εμβόλιο και απλώς το απέρριψαν", δήλωσε ο Illa στο τηλεοπτικό κανάλι La Sexta της Ισπανίας.

Το αρχείο θα τηρηθεί σύμφωνα με τους νόμους περί προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ισπανίας και ο Illa είπε ότι οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 δεν θα καταστούν υποχρεωτικοί, ενώ τόνισε ότι οι πληροφορίες στο μητρώο δεν θα δημοσιοποιηθούν. "Το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πώς θα χρησιμοποιηθεί το μητρώο", δήλωσε ο Jose Luis Cobos, αναπληρωτής διευθυντής του Γενικού Συμβουλίου Νοσηλευτικής της Ισπανίας. “Αν πρόκειται για σκοπούς δημόσιας υγείας, για να κατανοήσουμε καλύτερα την COVID και είναι ανώνυμο, αυτό είναι ένα πράγμα", είπε. "Αλλά αν είναι: ‘είμαι τώρα στη λίστα των κακών ανθρώπων’, τότε αυτό είναι άλλο πράγμα". Επίσης πρόσθεσε "Δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ένα μητρώο για παραβίαση των ελευθεριών ή για τους εργοδότες εναντίον ανθρώπων".

Ωστόσο, η ιδέα ενός μητρώου προκαλεί ήδη ανησυχίες.

Κατόπιν της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα, η Ισπανία ξεκίνησε να διαθέτει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech στους πολίτες της. (Κυριακή 27 Δεκεμβρίου).

Λίγες ώρες μετά την τηλεοπτική συνέντευξη του Illa τη Δευτέρα, η διευθύντρια του Ισπανικού Οργανισμού Φαρμάκων, Maria Jesus Lamas δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό SER ότι το νέο μητρώο θα χρησιμοποιηθεί για "κατανόηση των λόγων της απόρριψης του εμβολιασμού ... αμφιβολία ή άρνηση" επίσης πρόσθεσε "Το μητρώο είναι ανώνυμο", "Δεν υπάρχει πιθανότητα αναγνώρισης κανενός στο μητρώο."

Η Ισπανία θα χορηγεί εμβόλια και στις 17 περιφέρειες της.

Ένας εκπρόσωπος του τμήματος υγείας της Ανδαλουσίας δήλωσε στο CNN ότι ως ώρας, στη περιοχή της νότιας Ανδαλουσίας, εάν κάποιος κάνει ένα εμβόλιο, εμφανίζεται σε μητρώο συμπεριλαμβανομένου του αριθμού παρτίδας του εμβολίου καθώς και ποιος το χορήγησε, για λόγους ποιοτικού ελέγχου.

Η εκπρόσωπος παρατήρησε επίσης ότι δεν τηρείται μητρώο για τα μέλη του ευρύτερου κοινού που απορρίπτουν τους εμβολιασμούς, αλλά οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη της Ανδαλουσίας πρέπει να υπογράψουν ένα έγγραφο εάν αρνηθούν τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Johns Hopkins, η Ισπανία είναι η ένατη μεγαλύτερη χώρα κρουσμάτων κορωνοϊού, με περισσότερα από 1.8 εκατομμύρια περιστατικά και η δέκατη μεγαλύτερη σε θανάτους που ξεπερνούν σε αριθμό τους 50.000.

 

Πηγή: CNN

ΑνθήΤζερμπίνου -  Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates