[28-01-2021] Αυστραλία: Αγωγή κατά της «Monash IVF» για τη μέθοδο δοκιμής εμβρύου

Εκατοντάδες άτομα σε όλη την Αυστραλία καταθέτουν αγωγή σε βάρος της σημαντικότερης κλινικής εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), της «MonashIVF», σχετικά με την καταστροφή δυνητικά βιώσιμων εμβρύων.

Μεταξύ του Μαΐου 2019 και του Οκτωβρίου 2020, η κλινική MonashIVFπροσέφερε μία νέα, μη επεμβατική, δοκιμή γενετικού ελέγχου που έκτοτε έχει ανασταλεί. Η πρώτη παγκόσμια μέθοδος είχε ψευδώς υψηλό θετικό ποσοστό, που σημαίνει ότι τα βιώσιμα έμβρυα μπορεί να έχουν καταστραφεί. Η δοκιμή χρησιμοποιήθηκε σχεδόν 13.000 φορές και χιλιάδες άτομα μπορούσαν να επηρεαστούν. 

Αντί να απαιτεί βιοψία εμβρύου, η νέα μη επεμβατική μέθοδος περιλάμβανε μία συλλογή δείγματος από το υγρό που περιβάλλει το έμβρυο. Η κλινική είπε στους ασθενείς ότι τα αποτελέσματα των επεμβατικών και των μη επεμβατικών δοκιμών ήταν πανομοιότυπα στο 95% των περιπτώσεων. Όταν εντοπίστηκαν γενετικές ανωμαλίες, οι ασθενείς είχαν την επιλογή να σώσουν, να καταστρέψουν ή να δωρίσουν τα έμβρυα για ιατρική έρευνα, με την πλειονότητα των ατόμων να επιλέγει να μην το κρατήσουν για χρήση στη θεραπεία. 

Ο δικηγόρος της υπόθεσης δήλωσε ότι πιστεύει ότι υπάρχει πραγματική πιθανότητα πολλά άτομα να αναρωτηθούν αν έχουν χάσει την ικανότητα τους να αποκτήσουν παιδιά λόγω αυτής της ανακριβούς δοκιμής. Πρόσθεσε ότι αυτό που έχουν ανακαλύψει είναι ότι η μη επεμβατική μέθοδος ίσως δεν διαπέρασε από τα συνηθισμένα ισχυρά συστήματα δοκιμών που συνήθως θα περίμενε κάποιος, τα οποία θα περιλάμβαναν δημοσίευση των δεδομένων κατά τη δοκιμή αυτού του τύπου της τεχνολογίας και την κριτική από τον αντίστοιχο κύκλο ειδικών. Δήλωσε ότι «θα αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα αυτών των γυναικών που εμπιστεύτηκαν τα χέρια ενός ιατρικού παρόχου και είχαν καταστροφικές συνέπειες». 

Η κλινική προσφέρει δωρεάν θεραπεία στους πάσχοντες ασθενείς, ωστόσο αυτό δεν είναι εφικτό για ορισμένους. Εκείνοι που επηρεάστηκαν αναζητούν αποζημίωση για το τραύμα που προκλήθηκε και για την χαμένη ευκαιρία να έχουν γενετικά συγγενή παιδιά, σε μία συλλογική αγωγή πολλών εκατομμυρίων.

 

Πηγή: BioNews

Γεώργιος Κ. Βασιλειάδης - StagiaireΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates