[29-01-2021] Κίνα: σκάνδαλο αποκαλύπτει τη δυσαρέσκεια για την παρένθετη μητρότητα

Με την εμπλοκή της σε σκάνδαλο παρένθετης μητρότητας, η ηθοποιός Zheng Shuang η οποία κατάγεται από την Κίνα, αποχώρησε από τις επαγγελματικές της συνεργασίες, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της ως πρέσβειρα μόδας για τον οίκο Prada.

Η Zheng Shuang κατηγορήθηκε ότι υπέγραψε συμφωνία παρένθεσης μαζί με τον πρώην σύντροφό της, ηθοποιό Zhang Heng, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε να εγκαταλείψει τα δύο της παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες αφήνοντάς τον να τα φροντίσει μόνος του.

Η σειρά των γεγονότων:

Ο Zhang Heng δημοσίευσε στην κινεζική πλατφόρμα, Weibo, ότι πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να φροντίσει τα δύο εγκαταλελειμμένα τους παιδιά. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία παρατήρησαν ότι η Zheng Shuang δεν εμφανίστηκε έγκυος δημοσίως, ενώ με πηγή τα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών διαπιστώθηκε ότι τα δύο παιδιά γεννήθηκαν με απόσταση ενός μηνός, υποδηλώνοντας σαφώς τη χρήση συμφωνίας παρένθετης μητρότητας από το ζευγάρι. Στον τύπο διέρρευσαν τηλεφωνικές συνομιλίες της Zheng σχετικά με τα μελλοντικά της παιδιά. Φημολογείται να διαμαρτύρεται ότι «είναι αδύνατο να γίνει άμβλωση σε έμβρυο όταν είναι επτά μηνών».

Η δυσαρέσκεια της παρένθετης μητρότητας στην Κίνα:

Η υπόθεση πυροδότησε συζητήσεις σχετικά με την παρένθετη μητρότητα στην Κίνα, όπου και είναι παράνομη. Με αφορμή το σκάνδαλο άρχισε να συζητείται η ηθική και η νομιμότητα της παρένθετης μητρότητας. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και το νομικό καθεστώς του Κινέζικου Κομμουνιστικού κόμματος, εξέφρασαν τις απόψεις τους για την υπόθεση και τόνισαν γιατί θα πρέπει να συνεχιστεί να είναι παράνομη η παρένθετη μητρότητα στην Κίνα.

Η Κεντρική Επιτροπή Πολιτικών και Νομικών Υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος τόνισε με ένα δημοσίευμα στο Weibo ότι η Zhang «χρησιμοποίησε νομικά κενά» στον αμερικανικό νόμο και ότι η παρένθετη μητρότητα εκμεταλλεύεται τις γυναίκες και χρησιμοποιεί τη μήτρα τους ως «μέσο».

Οι υπηρεσίες παρένθεσης είναι παράνομες την Κίνα, ενώ δεν υπάρχει κανένας νόμος που να απαγορεύει στους Κινέζους υπηκόους να προβούν σε αυτή σε κάποια άλλη χώρα. Με την αυξημένη υπογονιμότητα, την αναζήτηση των ζευγαριών ίδιου φύλου για δημιουργία οικογένειας και τη χαλάρωση των κανόνων για την πολιτική του «ενός παιδιού», οι θεραπείες γονιμότητας γίνονται όλο και ποιο δημοφιλής για όσους έχουν τα μέσα.

Ενώ η οργή απέναντι στο ζευγάρι και ο θυμός σχετικά με τη παρένθετη μητρότητα εξαπλώθηκε, έχει επίσης αυξηθεί και ο σκεπτικισμός απέναντι τους περιορισμούς της Κίνας στις τεχνικές αναπαραγωγής.

Κυρίως ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, ακαδημαϊκοί και άλλες ομάδες αρχίζουν να αμφισβητούν τους αυστηρούς κανόνες της Κίνας για τα δικαιώματα αναπαραγωγής, αναφερόμενοι και στη προηγούμενη πολιτική του «ενός παιδιού» σύμφωνα με την οποία οι αναγκαστικές αμβλώσεις και η κυβερνητική εισβολή ήταν ο κανόνας.

Ορισμένες ομάδες εξέφρασαν επίσης τον θυμό τους σχετικά με το ότι η Zheng Shuang βρίσκεται απέναντι στα πυρά και όχι ο σύντροφός της. Η Feng Yuan, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και συνιδρυτής της μη-κερδοσκοπικής ομάδας για τα δικαιώματα των γυναικών στο Πεκίνο της Κίνας, δήλωσε: «Το κύριο θέμα της συζήτησης είναι η παρένθεση, αλλά η Shuang φαίνεται να είναι ο μόνος στόχος και οι netizens αποφεύγουν τον Heng».

Η Zheng Shuang εξέφρασε τη λύπη της καθώς οι λεπτομέρειες της προσωπικής της ζωής «εκτέθηκαν στο κοινό έχοντας κατά νου κρυφά κίνητρα, [ενώ αυτή] ακολούθησε το νόμο όσο ήταν στο κινεζικό έδαφος και σεβάστηκε και όλους τους νόμους ενώ ήταν στο εξωτερικό».

 

Πηγή: Bionews

Ανθή Τζερμπίνου -  StagiaireEEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates