[01-02-2021] Καναδάς: Ιατροί διεξάγουν «ασκήσεις ετοιμότητας» προκειμένου να αποφασίσουν ποιος θα έχει πρόσβαση σε περίθαλψη

Στο Οντάριο και στο Κεμπέκ σχεδιάζουν οδηγίες «διαλογής» για τη φροντίδα των ασθενών στη περίπτωση που δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια.

Είναι ένα σενάριο που οι γιατροί δεν σκέφτηκαν ποτέ ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν και προσπαθούν ακόμα απεγνωσμένα να αποφύγουν.Αλλά αυτή τη στιγμή προγραμματίζεται στο Κεμπέκ και στο Οντάριο περικειμένου να προετοιμαστούν για την πιθανότητα να χρειαστεί να κάνουν μια επιλογή μεταξύ του ποιος θα έχει πρόσβαση σε κρεβάτια κρίσιμης βοηθείας όταν η ζήτηση υπερβεί τη χωρητικότητα sτα νοσοκομεία.

«Είναι αντίθετο με ό, τι έχει διδαχτεί οποιοσδήποτε γιατρός φαντάζομαι, σίγουρα με ότι έχω ποτέ εγώ διδαχτεί», δήλωσε ο Dr.Peter Goldberg, επικεφαλής εντατικής φροντίδας στο Κέντρο Υγείας του Πανεπιστημίου McGill του Μόντρεαλ (MUHC).«Η διδασκαλία μας ήταν πάντα το συμβόλαιό μας ... με τον ασθενή μπροστά μας, ανεξάρτητα από το κόστος που θα έχει για το σύστημα».

Το Κεμπέκ ελπίζει να αποφύγει να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει ένα πρωτόκολλο διαλογής που θα βοηθούσε τους γιατρούς να καθορίσουν ποιοι ασθενείς θα λάβουν φροντίδα. Ένα τέτοιο πρωτόκολλο θα εφαρμοστεί μόνο εάν η ζήτηση για μονάδες εντατικής θεραπείας σε ολόκληρη την επαρχία είναι διακόσια ​​τοις εκατό πέραν της κανονικής χωρητικότητας.

Το προσωπικό του Royal Victoria Hospital στο Μόντρεαλ όσο και του Γενικού Νοσοκομείου του Μόντρεαλ θα ξεκινήσει σύντομα αυτό που ο Goldberg ονόμασε «σειρά διαλογής», όπου μια ομάδα τριών υπαλλήλων θα αποφασίσει εάν ένας ασθενής είναι ο πλέον κατάλληλος για να λάβει κρίσιμη περίθαλψη ή εάν το κρεβάτι πρέπει να αφεθεί για κάποιον με καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. «Μου λένε ότι αυτό συμβαίνει συνεχώς στα πεδία μάχης, αλλά ποτέ δεν είδα το ιατρικό μας σύστημα ως πεδίο μάχης», είπε. «Και υποθέτω ότι ορισμένοι από εμάς χρειάζεται να αλλάξουμε την οπτική μας».

Οδηγίες για την αποφυγή ηθικών ναρκοπεδίων.

Το Κεμπέκ ανέπτυξε το δικό του πλαίσιο μετά την πανδημία που σημειώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, συμβουλευτικά με μια ομάδα περισσότερων από 40 εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένων ειδικών εντατικής θεραπείας, ιατρών έκτακτης ανάγκης, νοσοκόμων, δικηγόρων, ειδικών ηθικής και ασθενών. Το πρωτόκολλο, με τίτλο «Προτεραιότητα στη πρόσβαση σε εντατική φροντίδα (ενήλικες) στο πλαίσιο της ακραίας πανδημίας» είναι συνολικά 63 σελίδες και καθορίζει τα κριτήρια που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Κάθε ασθενής αξιολογείται με βάση τα ιατρικά ζητήματα που πιθανώς θα τον εμπόδιζαν να ανεξαρτητοποιηθεί από έναν αναπνευστήρα.

Το πρωτόκολλο αναθεωρήθηκε αυτό το καλοκαίρι, μετά από ανησυχίες που εξέφρασαν οι υποστηρικτές ατόμων με αναπηρίες ότι τα κριτήρια εισήγαγαν διακρίσεις. Για παράδειγμα, τα άτομα με προχωρημένη και μη αναστρέψιμη νευρομυϊκή νόσο, όπως η νόσος του Πάρκινσον, δεν θα είχαν δικαίωμα χρήσης εντατικής περίθαλψης σε περίπτωση έλλειψης πόρων. Το Οντάριο έστειλε ένα σημείωμα στους γιατρούς εντατικής θεραπείας την Τετάρτη για να προετοιμαστεί να εφαρμόσει το πρωτόκολλο εάν τεθεί απαραίτητο.

Ο στόχος και για τις δύο επαρχίες είναι να αποφευχθεί μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που επικράτησε στην Ιταλία την άνοιξη, όπου οι γιατροί χρειάστηκε να μεριμνήσουν για τη φροντίδα και τον εξοπλισμό σε ορισμένες περιπτώσεις με βάση αποκλειστικά την ηλικία ενός ασθενούς. «Ήταν απλώς μια κατάσταση κρίσης, χωρίς χρόνο να σκεφτούμε και χωρίς πρωτόκολλο», είπε η Vardit Ravitsky, Ειδική Βιοηθικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. «Αυτό είναι προφανώς τραγικό, αλλά και ηθικά απαράδεκτο, επειδή η ηλικία από μόνη της δεν είναι τρόπος να ορίσεις ποια είναι η πιθανότητα επιβίωσής σου». Η Ravitsky δήλωσε ότι η ύπαρξη πρωτοκόλλου επιτρέπει στους γιατρούς να αποφύγουν να πάρουν από μόνοι τους μια βασανιστική απόφαση εν μέσω κρίσης. Χρησιμεύει επίσης ως προστασία έναντι κάθε μορφής διάκρισης, είτε εκ προθέσεως είτε όχι. «Αν φτάσουν δύο ασθενείς και πραγματικά ξεμείνουμε από τα κρεβάτια και έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για να μετακινήσουμε τους ασθενείς, στο τέλος, η επιτροπή θα εξετάσει τα ιατρικά ιστορικό, τα ιατρικά αρχεία και θα ξεκινήσει τη κλινική αξιολόγηση. Σε διαφορετική περίπτωση, πηγαίνουμε σε άλλα κριτήρια, την ηλικία και την κατάσταση του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι μόλις ληφθεί η απόφαση, θα γνωστοποιηθεί στον θεράποντα ιατρό και την ιατρική ομάδα. Τόνισε ότι ο θεράπων ιατρός δεν θα είναι στην επιτροπή, δεδομένης της δυσκολίας που θα έχει για να παραμείνει ουδέτερος.

Πηγή: CBC

Ανθή Τζερμπίνου -  Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates