[05-02-2021] Δυτική Όχθη: Βοηθώντας τους επιζώντες βίας να αναζητήσουν δικαιοσύνη μέσω της επιστήμης

Ένας ζωτικός πυλώνας στο σύστημα δικαιοσύνης και ασφάλειας, το μοναδικό ιατροδικαστικό επιστημονικό εργαστήριο στη Δυτική Όχθη επιδιώκει δικαιοσύνη για τους επιζώντες βίας.

Το UNODC (Γραφείο των Ηνωμένων εθνών για τα ναρκωτικά και το έγκλημα) μέσω του Κοινού Προγράμματος HAYA, εκπαιδεύει τεχνικούς εργαστηρίων για να βοηθήσει στην αύξηση της πιθανότητας εντοπισμού των δραστών προκειμένου να τεθούν προ των ευθυνών τους.

Η βία, ειδικά εναντίον γυναικών και κοριτσιών, είναι μια παγκόσμια συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει αυξηθεί με την πανδημία COVID-19. Σε παγκόσμιο επίπεδο, 243 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ηλικίας από 15 έως 49 ετών έχουν υποστεί σεξουαλική ή/και σωματική βία από κάποιο οικείο πρόσωπο μέσα στον τελευταίο χρόνο. Στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, μία στις τρεις γυναίκες έχουν υποστεί βία από τον σύζυγο τους, ενώ το 44% των κοριτσιών ηλικίας 12 έως 17 ετών έχουν υποστεί κάποιο είδος σωματικής βίας, σύμφωνα με μελέτη του Κεντρικού Στατιστικού Γραφείου.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά και το έγκλημα μέσω του κοινού προγράμματος HAYA επιδιώκει να αλλάξει αυτές τις στατιστικές μέσω της ιατροδικαστικής επιστήμης. Χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση του Καναδά υλοποιήθηκε από κοινού από τον ΟΗΕ γυναικών, UNFPA, UN-Habitat και το UNODC, το κοινό πρόγραμμα HAYA αποσκοπεί στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Διερευνητικές ομάδες σε διαφορετικές περιφέρειες σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη συλλέγουν, ταξινομούν, διατηρούν και στη συνέχεια μεταφέρουν τα αποδεικτικά στοιχεία στο παλαιστινιακό επιστημονικό εργαστήριο. Tο εργαστήριο το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2016, χρησιμοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία και την επιστήμη εξετάζοντας αμερόληπτα τα στοιχεία που συλλέγονται από σκηνές εγκλήματος ή από τα σώματα επιζώντων. Αυτά τα στοιχεία στη συνέχεια παρουσιάζονται στα δικαστήρια για να διαπιστωθεί το έγκλημα με σκοπό να βοηθήσουν στον εντοπισμό του δράστη. Ως το μοναδικό ιατροδικαστικό εργαστήριο στη Δυτική Όχθη, το έργο του θα είναι κρίσιμο σε ποινικές υποθέσεις (σεξουαλικές επιθέσεις ή ανθρωποκτονίες).

Ολόκληρο το ιατροδικαστικό προσωπικό αποτελείται από μέλη της Παλαιστινιακής Αστυνομίας, η οποία ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών. Το εργαστήριο συνεργάζεται με την εισαγγελία και τα δικαστήρια για την επιδίωξη της δικαιοσύνης.

Μέσω της εξειδικευμένης εκπαίδευσης που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020, οι ειδικοί στο εργαστήριο έχουν αποκτήσει πλέον τις απαραίτητες ικανότητες για την εξέταση βιολογικών αποδεικτικών στοιχείων και διατυπώνουν τη γνώμη τους για τον τομέα της δικαιοσύνης. Επίσης, έχουν εκπαιδευτεί εικοσιπέντε Παλαιστίνιοι αστυνομικοί άμεσης επέμβασης, τόπου εγκλήματος και οικογενειακής προστασίας στο χειρισμό και τη διαχείριση ιατροδικαστικών στοιχείων. Η εκπαίδευση θα συνεχιστεί και το 2021.

 

Πηγή: UNWomen

Ανθή Τζερμπίνου - Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates