[23-02-2021] Μεξικό: Έρευνα εμβρύων προς μείωση της ανάγκης για εξωσωματική γονιμοποίηση εγείρει ηθικές ανησυχίες

Ερευνητές πραγματοποίησαν μια αμφιλεγόμενη μελέτη που περιελάμβανε την πληρωμή δεκάδων νεαρών γυναικών σε νοσοκομείο κοντά στο Πουέρτο Βαγιάρτα του Μεξικού, ώστε να γίνει τεχνητή γονιμοποίηση, με σκοπό τα έμβρυά τους να ληφθούν από το σώμα τους και να αναλυθούν για ερευνητικούς σκοπούς.

Η μελέτη έδειξε ότι τα έμβρυα που δημιουργήθηκαν με αυτόν τον τρόπο φαίνεται να είναι, γενετικά, τόσο υγιή όσο τα έμβρυα που δημιουργούνται μέσω της τυπικής τεχνητής γονιμοποίησης στο εργαστήριο (εξωσωματική γονιμοποίηση). Ως προς τα φυσικά τους χαρακτηριστικά τα έμβρυα φαίνεται, πιθανώς, ακόμη και να είναι πιο υγιή σύμφωνα με τη μελέτη.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Reproduction, δείχνει ότι η προσέγγιση θα μπορούσε να προσφέρει σε ορισμένα ζευγάρια έναν απλούστερο, λιγότερο ακριβό τρόπο να αποκτήσουν υγιή παιδιά από ότι σήμερα μέσω της διαθέσιμης εξωσωματικής γονιμοποίησης, εκφράζουν οι επιστήμονες.

Αντίθετη άποψη έχει η Laurie Zoloth, βιοηθικός στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά «Αυτό που κάνει ουσιαστικά είναι να χρησιμοποιεί το σώμα μιας γυναίκας ως τρυβλίο Petri και υπάρχει κάτι σε αυτό που φαίνεται τόσο ενοχλητικό».

Οι γυναίκες έλαβαν ενέσεις ορμονών για να διεγείρουν τις ωοθήκες τους ώστε να παράγουν ωάρια, ένας τυπικός τρόπος για να ληφθούν ωάρια ο οποίος χρησιμοποιείται και στην κλασική τεχνητή γονιμοποίηση. Η κύρια διαφορά είναι πως αντί να εξάγονται τα ωάρια μέσω βελόνας από τις ωοθήκες τους και να γονιμοποιούνται στο εργαστήριο - μια τυπική διαδικασία κατά τη διάρκεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης - οι γυναίκες στη μελέτη γονιμοποιήθηκαν με σπέρμα. Τέσσερις έως έξι ημέρες αργότερα, οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε μια διαδικασία γνωστή ως «πλύση», η οποία περιελάμβανε τη χρήση μιας εξειδικευμένης συσκευής για να ξεπλύνουν τυχόν προκύπτοντα έμβρυα από τη μήτρα. Τα έμβρυα που προέκυψαν όπως αναφέρεται και παραπάνω ήταν απολύτως υγιή ίσως και περισσότερο από την συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η Zoloth συνεχίζει να υποστηρίζει πως η έρευνα είναι μη ηθική αφού οι γυναίκες πληρώθηκαν 1400$, που ισούνται με περισσότερους από 2 μήνες μισθού στην περιοχή, εγείροντας ερωτήματα για τα αληθινά κίνητρα των γυναικών που συμμετείχαν. Επιπλέον σε κάποιες γυναίκες διενεργήθηκε χειρουργική ή χημική έκτρωση, αφότου εξετάσεις έδειξαν ότι κάποια έμβρυα δε λήφθηκαν επιτυχώς.

Ο Munne υπερασπίζεται την έρευνα, σημειώνοντας ότι εξετάστηκε εκτενώς και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας της πολιτείας Nayarit, στο Μεξικό, και το Δυτικό Συμβούλιο Θεσμικής Επισκόπησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι γυναίκες ενημερώθηκαν πλήρως για τυχόν πιθανούς κινδύνους. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει «Περάσαμε όλες τις δεοντολογικές Επιτροπές και όλους τους ηθικούς ελέγχους... Για ζευγάρια που έχουν γενετικές ανωμαλίες και κινδυνεύουν να τις μεταδώσουν, επιλέγοντας τα έμβρυα που δεν επηρεάζονται, μπορούν να έχουν ένα κανονικό μωρό... Είναι η πρώτη φορά που τα ανθρώπινα έμβρυα που έχουν συλληφθεί φυσικά έχουν αναλυθεί γενετικά για να δουν αν είναι φυσιολογικά ή όχι... Το πλεονέκτημα είναι ότι αυτά τα έμβρυα έχουν συλληφθεί φυσικά - οπότε δεν χρειάζεται γονιμοποίηση in vitro για να διενεργηθεί γενετικός έλεγχος των εμβρύων. Θεωρητικά, θα πρέπει να είναι πολύ φθηνότερη πρακτική».

Έμβρυα που ελήφθησαν από τη μελέτη έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία τουλάχιστον πέντε εγκυμοσυνών και τριών υγιών μωρών. Τα υπόλοιπα έμβρυα έχουν καταψυχθεί για χρήση από άλλα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα στειρότητας, σύμφωνα με τον John Buster, άλλο μέλος της ερευνητικής ομάδας.

 

Πηγή: NPR

Χρήστος Χατζόπουλος - Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates