[08-03-2021] Αργεντινή: Νομιμοποίηση των αμβλώσεων

Μετά από μαραθώνιες συζητήσεις, η Γερουσία της Αργεντινής ψήφισε υπέρ της αποποινικοποίησης των αμβλώσεων κατά τις πρώτες 14 εβδομάδες της κύησης.

Η ψηφοφορία που έλαβε χώρα στην εκπνοή του 2020, με 38 ψήφους υπέρ, 29 ψήφους κατά και μία αποχή αποτελεί μια δραματική νομική αλλαγή στην Νότια και Κεντρική Αμερική.

Ο νέος νόμος νομιμοποιεί την άμβλωση για οποιονδήποτε λόγο κατά τις πρώτες 14 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Επομένως, θα επιτρέπεται και στις περιπτώσεις που η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού και στις περιπτώσεις που η ψυχική υγεία της μητέρας κινδυνεύει. Στις περιπτώσεις βιασμού, η ένορκη δήλωση που υποβάλλεται στον γιατρό που πραγματοποιεί την άμβλωση αποτελεί τη μόνη νομική απαίτηση.

Ο νόμος δεν αφορά μόνο τις γυναίκες, αλλά και άλλες φυλετικές οντότητες που έχουν την ικανότητα να κυοφορούν. Σύμφωνα με την νέα νομοθεσία δεν απαιτείται δικαστική εξουσιοδότηση και η διαδικασία πρέπει να γίνει εντός πέντε ημερών μετά από το σχετικό αίτημα. Επιπλέον, η άσκοπη καθυστέρηση ή η δημιουργία εμποδίων στην άμβλωση ή η άρνηση εκτέλεσής της, έχει καταστεί ποινικό αδίκημα που τιμωρείται έως και ένα έτος στη φυλάκισης.

Μπορεί η άμβλωση να ήταν ήδη νόμιμη στην Αργεντινή αποκλειστικά στις περιπτώσεις βιασμού ή στις περιπτώσεις που η ζωή ή η υγεία της μητέρας ήταν σε κίνδυνο, ωστόσο, οι επικριτές της δήλωσαν ότι οι γιατροί εξακολουθούσαν να παρεμποδίζουν τις ενδιαφερόμενες απαιτώντας πάρα πολλά έγγραφα. Σύμφωνα με τον Crux, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το 50 με 60% των ερωτηθέντων είναι αντίθετοι με την υιοθέτηση πιο φιλελεύθερων νόμων.

Η μερίδα των γιατρών που ανήκουν στους αντιρρησίες συνείδησης αναμένεται να αποτελέσει το μεγάλο στοίχημα για την Αργεντινή, όπου πολλοί καθολικοί γιατροί απορρίψουν τα αιτήματα για άμβλωση. Σύμφωνα, όμως, με τον νέο νόμο, οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα και πάλι να τα αρνηθούν, αλλά είναι υποχρεωμένοι να παραπέμψουν άμεσα την εγκυμονούσα σε έναν συμβατό γιατρό.

Οι αμβλώσεις έχουν ήδη νομιμοποιηθεί στην Ουρουγουάη, τη Γουιάνα και την Κούβα, καθώς και σε περιοχές του Μεξικό. Ωστόσο, στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Νικαράγουα και την Ονδούρα απαγορεύονται καθολικά.

 

Πηγή: BioEdge

Αικατερίνη Καραγιάννη - Stagiaire ΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates