[10-03-2021] Πολωνία: Στο δρόμο για την καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων

Όπως ανακοίνωσε η πολωνική κυβέρνηση, η αμφιλεγόμενη απόφαση που επιβάλλει την σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία θα τεθεί σε ισχύ άμεσα, και μόλις τρεις μήνες μετά την αρχική απόφαση που προκάλεσε τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Η ανακοίνωση οδήγησε τους διαδηλωτές να συγκεντρωθούν για ακόμη μία φορά στη Βαρσοβία και σε άλλες πόλεις της Πολωνίας καλώντας όλους τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να δηλώσουν την αντίθεσή τους στις  προθέσεις της κυβέρνησης.

Η απόφαση, που εκδόθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο τον Οκτώβριο, όρισε ότι ο τερματισμός της εγκυμοσύνης λόγω σοβαρών εμβρυϊκών ανωμαλιών είναι αντισυνταγματικός. Η Πολωνία έχει ήδη ορισμένους από τους αυστηρότερους νόμους για τις αμβλώσεις στην Ευρώπη, και το μεγαλύτερο μέρος των ελάχιστων νόμιμων αμβλώσεων που πραγματοποιούνται στη χώρα σχετίζεται με περιστατικά εμβρυϊκών ανωμαλιών. Μετά την ισχύ της δεδομένης απόφασης, η άμβλωση επιτρέπεται μόνο στις περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και όταν ενέχεται κίνδυνος για τη ζωή της κυοφορούσας.

Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε εκατοντάδες κωμοπόλεις σε ολόκληρη τη χώρα ως μέρος της «απεργίας των γυναικών» μετά την απόφαση. Θεωρητικά, οι αποφάσεις του δικαστηρίου θα έπρεπε να τεθούν σε ισχύ αμέσως. Ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις με μεγάλες καθυστερήσεις για προφανείς πολιτικούς λόγους, καθώς υπάρχει η αίσθηση ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για την έκταση των διαμαρτυριών και ήθελε να αποστασιοποιηθεί από την απόφαση.

Η καθυστέρηση στη δημοσίευση της απόφασης οδήγησε σε μια δυσάρεστη κατάσταση τους τελευταίους μήνες, με τους γιατροί που προβαίνουν σε αμβλώσεις να μην είναι σίγουροι αν οι επεμβάσεις που κάνουν μπορούν να περάσουν την γραμμή της νομιμότητας. Πολλές γυναίκες από την Πολωνία παίρνουν χάπια για κατ’ οίκον ιατρικές αμβλώσεις, ενώ χιλιάδες άλλες αναγκάζονται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους για άμβλωση.

Πέντε από τους 15 δικαστές του δικαστηρίου διαφωνούν από την πλειοψηφική ταση, αν και ορισμένοι από αυτούς αμφισβήτησαν μόνο την αιτιολόγηση και όχι την ουσία της απόφασης. Η απόφαση του δικαστηρίου προέβαλε την υπεράσπιση της ζωής ενός αγέννητου παιδιού και διόρθωσε τους πολωνούς νομοθέτες σχετικά με την χρήση των όρων «παιδί» και «μητέρα» που θα πρέπει να αντικαταστήσουν τις λέξεις «έμβρυο» και «έγκυος γυναίκα».

 

Πηγή: The Guardian

Αικατερίνη Καραγιάννη - Stagiaire ΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates