[12-03-2021] Κίνα: Αρνήθηκε να δώσει δεδομένα στην ομάδα του Π.Ο.Υ. για την Covid-19

Η Κίνα αρνήθηκε να παραδώσει βασικά στοιχεία στην ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) που ερευνά την προέλευση του Covid-19, δήλωσε ένα από τα μέλη της.

Ο μικροβιολόγος Dominic Dwyer δήλωσε στο Reuters, στο Wall St Journal και στο New York Times ότι η ομάδα ζήτησε καθαρά δεδομένα ασθενών που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία από πρώιμες περιπτώσεις, το οποίο αποτελεί «τυπική πρακτική». Δήλωσε ότι έλαβαν μόνο μια περίληψη.

Η Κίνα δεν απάντησε στον ισχυρισμό, αλλά επέμεινε ότι είχε διαφάνεια με τον Π.Ο.Υ. Οι ΗΠΑ προέτρεψαν την Κίνα να διαθέσει δεδομένα από τα πρώτα στάδια της επιδημίας, λέγοντας ότι έχει «βαθιές ανησυχίες» για την έκθεση του Π.Ο.Υ.

Η ομάδα του Π.Ο.Υ. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν "εξαιρετικά απίθανο" ότι ο κοροναϊός διέρρευσε από κάποιο εργαστήριο στην πόλη Wuhan, απορρίπτοντας την αμφιλεγόμενη θεωρία που εμφανίστηκε πέρυσι. Η περιοχή της Γουχάν ήταν η πρώτη στον κόσμο όπου και εντοπίστηκε ο ιός, στα τέλη του 2019. Έκτοτε, έχουν αναφερθεί περισσότερα από 106 εκατομμύρια περιστατικά και 2,3 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως.

Τι ήθελε να δει η ομάδα του Π.Ο.Υ.;

Οι ερευνητές είχαν ζητήσει δεδομένα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία για τις 174 αναγνωρισμένες περιπτώσεις Covid-19 από τη Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, δήλωσε ο καθηγητής Dwyer στο Reuters. Μόνο οι μισές από αυτές τις πρώτες περιπτώσεις είχαν εκτεθεί στην περιοχή της αγοράς όπου πωλούνταν θαλασσινά και που αρχικά εντοπίστηκε ο ιός. «Γι 'αυτό επιμείναμε να τα ζητάμε», είπε ο καθηγητής Dwyer. «Γιατί αυτά δεν δίνονται, δεν μπορώ να σχολιάσω. Είτε είναι πολιτικό το ζήτημα είτε λόγω χρόνου ή είναι δύσκολο ... αλλά για το εάν υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους τα δεδομένα δεν είναι διαθέσιμα, δεν το γνωρίζω. Μπορούμε μόνο να κάνουμε υποθέσεις».

Η Thea Kolsen Fischer, ανοσολόγος από τη Δανία η οποία ήταν επίσης μέλος της ομάδας του Π.Ο.Υ., δήλωσε στο New York Times ότι θεωρούσε την έρευνα ως «εξαιρετικά γεωπολιτική». «Όλοι γνωρίζουν πόση πίεση υπάρχει στην Κίνα προκειμένου να είναι ανοιχτή σε μια τέτοια έρευνα και επίσης πόσο μεγάλη ευθύνη μπορεί να σχετίζεται με κάτι τέτοιο», είπε.

Ο καθηγητής Dwyer είπε ότι οι περιορισμοί στα δεδομένα θα αναφέρονται στην τελική έκθεση της ομάδας του Π.Ο.Υ. Η ομάδα έφτασε στις αρχές Ιανουαρίου και πέρασε τέσσερις εβδομάδες στην Κίνα – με τις δύο πρώτες σε καραντίνα σε ξενοδοχείο.

Ποια ήταν η απάντηση από τους Κινέζους;

Το Πεκίνο επέμεινε ότι ήταν διαφανές με τους ανακριτές του Π.Ο.Υ., των οποίων η επίσκεψη ξεκίνησε μόνο μετά από μήνες διαπραγματεύσεων. Οι εμπειρογνώμονες παρακολουθούνταν στενά από τις κινεζικές αρχές.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την Κίνα ότι κρύβει την έκταση της αρχικής επιδημίας και επέκρινε τους όρους της επίσκεψης, οι οποίες περιόρισαν την ελευθερία που είχε η ομάδα του Π.Ο.Υ. από το να ταξιδεύει και να παίρνει συνεντεύξεις από μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της κοινότητας, με κίνητρο τους λόγους υγείας.

Οι ερευνητές είπαν στους New York Times ότι οι διαφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε αρχεία ασθενών, ήταν τόσο τεταμένες που μερικές φορές ξέσπαγαν σε φωνητικές διαμάχες. Τον περασμένο μήνα, μια ενδιάμεση έκθεση του Π.Ο.Υ. επέκρινε την αρχική κίνηση της Κίνας, αναφέροντας ότι «τα μέτρα δημόσιας υγείας θα μπορούσαν να είχαν εφαρμοστεί με περισσότερους περιορισμούς». Η ομάδα του Π.Ο.Υ. ζήτησε επίσης περαιτέρω διερεύνηση της πιθανότητας μετάδοσης «ψυχρής αλυσίδας», αναφερόμενος στη θεωρία ότι ο ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί μέσω της μεταφοράς και του εμπορίου κατεψυγμένων τροφίμων.

Ο Δρ Peter Daszak, μέλος της ομάδας του Π.Ο.Υ., δήλωσε ότι η αρχική προέλευση του ιού που οδήγησε στην Covid-19, θα μπορούσε να είναι η Νοτιοανατολική Ασία.

 

Πηγή: BBC

Ανθή Τζερμπίνου -  Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates