[15-03-2021] Κίνα: Αυξάνονται οι φόβοι από την απαγόρευση των εξαγωγών πρωτευόντων για ερευνητικούς σκοπούς

Το άρθρο του περιοδικού UnHerd υπογραμμίζει τις επιπτώσεις των ολοένα αυξανόμενων ελλείψεων μαϊμούδων στη βιοϊατρική έρευνα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Kirk Leech, διευθυντή της European Animal Research Association (EARA), και άλλες πηγές της βιομηχανίας, το άρθρο China’s plan for medical domination εξετάζει εάν η συνεχιζόμενη έλλειψη πειραματόζωων που αντιμετωπίζει η Δύση θα οδηγήσει σε μία υπερβολική εξάρτηση από την Κίνα, που θα είναι σε θέση ισχύος για τον έλεγχο νέων θεραπειών για καρδιακές παθήσεις, καρκίνους, νευρολογικές διαταραχές, αλλά και  την μελλοντική ανάπτυξη εμβολίων.

Η Κίνα αποτελεί την κύρια πηγή πρωτευόντων που προορίζονται για επιστημονική χρήση, αλλά έχει απαγορεύσει την εξαγωγή τους από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 την άνοιξη του 2020. Ενώ η κίνηση αυτή φάνηκε συνετή στην αρχή, η παρατεταμένη τους απαγόρευση έχει πλέον εκτεταμένες επιπτώσεις.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Kirk Leech στο UnHerd: «Αυτή η απαγόρευση στις εξαγωγές αποτελεί έναν σαφή και υφιστάμενο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, δημιουργώντας εμπόδια και επιπρόσθετο κόστος για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπευτικών σκευασμάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η νόσος Covid-19. Το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech βασίστηκε σε προκλινικά δεδομένα που προήλθαν από τη BioNTech στη Γερμανία, σε δοκιμές στους μακάκους ρέζους. Το εμβόλιο της Oxford-AstraZeneca και το εμβόλιο της Janssen βασίστηκαν επίσης σε προκλινικές δοκιμές με μη ανθρώπινα πρωτεύοντα για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα».

Ως αποτέλεσμα των ενεργειών της Κίνας, η EARA έστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για να απαιτήσει από την Κίνα να άρει την απαγόρευση, υποστηρίζοντας ότι αυτή της η απόφαση αποτελεί σοβαρή παραβίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (General Tariffs and Trade rules (GATT)), ισχυριζόμενη ότι οι χώρες εισαγωγής καθιέρωσαν γρήγορα ρυθμίσεις βιοασφάλειας, η οποία θα μπορούσε να αρθεί εντός μερικών μηνών από την υιοθέτησή της.

 

Πηγή: EARA

Αικατερίνη Καραγιάννη - Stagiaire ΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates