[29-03-2021] Κονγκό: Δεύτερο άτομο απεβίωσε στην τελευταία έξαρση Ebola

Δεύτερο άτομο απεβίωσε στη 12η καταγεγραμμένη εξαρση του Ebola στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), όπως ανακοίνωσε τη 11η Φεβρουαρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)και το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Η 60χρονη γυναίκα είχε επαφές με μια άλλη γυναίκα, η οποία πέθανε μερικές ημέρες νωρίτερα και ήταν παντρεμένη με έναν επιζών από προηγούμενη επιδημία στη ΛΔΚ.

Τα περιστατικά καταγράφηκαν στην επαρχία North Kivu, όπου το προηγούμενο καλοκαίρι ανακοινώθηκε η προηγούμενη έξαρση της νόσου από τον ΠΟΥ. Μέχρι τότε, υπήρχαν περισσότεροι από 2.000 θάνατοι από την έναρξη της επιδημίας της ΛΔΚ το 2018.

Το πρώτο άτομο που απεβίωσε στην παρούσα έξαρση ήταν μια 42χρονη γυναίκα που πιθανότατα εκτέθηκε στη νόσο κατά την σεξουαλική επαφή με τον σύζυγό της, σύμφωνα με συνέντευξη ανώτερου στελέχους του ΠΟΥ στην The Washington Post. Βάσει των ολοένα αυξανόμενων δεδομένων, ο ιός μπορεί να βρεθεί στο σπέρμα μετά από 3-9 μήνες, έως και 2 χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις. Όπως δήλωσε και ο Ngoy Nsenga στο Post «Μέρος της συμβουλευτικής μας για τους επιζήσαντες είναι να τους ενημερώσουμε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα ενέχει κίνδυνο μετάδοσης,  και μάλιστα να διεξάγουμε δοκιμές στο σπέρμα τους για να εξακριβώσουμε αν είναι απαλλαγμένοι από τον ιό».

Η 42χρονη γυναίκα επισκέφτηκε τουλάχιστον τρία κέντρα υγείας την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου και την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, έχουν εντοπιστεί συνολικά 117 επαφές και βρίσκονται υπό παρακολούθηση.

Υπάρχουν επί του παρόντος δύο εγκεκριμένα εμβόλια για την πρόληψη του Ebola: το Ervebo της Merck’s και των Janssen και Johnson & Johnson's, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπάρχουν αποθέματα δύο θεραπευτικών προϊόντων, το κοκτέιλ αντισωμάτων Regeneron REGN-EB3 (Inmazeb) και τα μονοκλωνικά αντισώματα Ridgeback Therapeutics ansuvimab (Ebanga), για έως και 400 ασθενείς στη χώρα.

 

Πηγή: The Scientist

Αικατερίνη Καραγιάννη - Stagiaire ΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates