[12-04-2021] ΗΠΑ: Ορισμένοι επίσκοποι της Καθολικής Eκκλησίας αποθαρρύνουν τη χρήση του εμβολίου της J&J εάν υπάρχει επιλογή

Σημείωση του συντάκτη του κειμένου: Η Υπηρεσία ειδήσεων των Καθολικών ανέφερε στις 4 Μαρτίου ότι ο Επίσκοπος Kevin Rhoades, είπε ότι η χρήση του εμβολίου Johnson & Johnson για τον ιό του COVID-19 «μπορεί να χρησιμοποιηθεί με καλή ηθική συνείδηση».

Η αναφορά έγινε από τον Rhoades σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στις 4 Μαρτίου στο YouTube.

Οι ηγέτες του συμβουλίου των Καθολικών Επισκόπων των Η.Π.Α. (USCCB), αποθαρρύνουν τους Καθολικούς από τη χρήση του νέου εμβολίου της Johnson & Johnson έναντι του ιού του COVID-19, εάν τους δοθεί η επιλογή, αναφερόμενοι στη χρήση κυττάρων με μακρινό σύνδεσμο με την άμβλωση κατά την ανάπτυξη του εμβολίου.

Η ανακοίνωση, υποστήριξε ότι οι ηγέτες του USCCB έχουν ήδη αποδεχτεί τη χρήση εμβολίων COVID-19 που δημιουργήθηκαν από τη Moderna και Pfizer-BioNTech διότι χρησιμοποιήθηκε “κυτταρική σειρά που προήλθε από άμβλωση για τη δοκιμή τους, αλλά όχι στην παραγωγή τους”, το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι διαφορετικό. "Το εμβόλιο της Johnson & Johnson… αναπτύχθηκε, δοκιμάστηκε και παράγεται με κυτταρικές σειρές που προέρχονται από άμβλωση, αυξάνοντας επιπλέον ηθικές ανησυχίες", ανέφερε η ανακοίνωση.

Η δήλωση αναφερόταν σε ένα πρόσφατο έγγραφο του Βατικανού που ανακήρυξε ότι «είναι ηθικά αποδεκτό να λαμβάνετε εμβόλια COVID-19 που έχουν χρησιμοποιήσει κυτταρικές σειρές από αμβλώσεις εμβρύων». Ωστόσο, το USCCB προέτρεψε τους Καθολικούς να επιλέξουν κάποιο διαφορετικό εμβόλιο από αυτό της Johnson & Johnson  εάν τους δοθεί η επιλογή.

Η δήλωση των επισκόπων η οποία γράφτηκε από τον επίσκοπο Kevin C. Rhoades του Fort Wayne-South Bend, τον πρόεδρο της Επιτροπής Διδασκαλίας του USCCB και τον Αρχιεπίσκοπο Joseph F. Naumann της πόλης του Κάνσας, Πρόεδρο της Επιτροπής για τις δραστηριότητες υπέρ της ζωής του USCCB, ανέφερε «Εάν κάποιος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε κάποιο εμβόλιο, τα εμβόλια των Pfizer ή Moderna θα πρέπει να επιλέγονται έναντι της Johnson & Johnson».

Η δήλωση της Νέας Ορλεάνης περιέγραψε το εμβόλιο της Johnson & Johnson ως «ηθικά διακυβευμένο» και, όπως το USCCB, ζήτησε από τους Καθολικούς να το αποφύγουν αν είναι δυνατόν.

Η διαμάχη επικεντρώνεται στη χρήση κυττάρων που χρησιμοποιούνται συνήθως στην ιατρική έρευνα που σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί να εντοπιστεί η προέλευσή τους από αμβλώσεις εμβρύων στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Οι κυτταρικές γραμμές - γνωστές ως HEK293 και PER.C6 - έχουν χρησιμοποιηθεί από την Moderna, Pfizer-BioNTech και Johnson & Johnson σε διάφορους βαθμούς, αλλά μελετητές και ηθικοί έχουν δηλώσει ότι τα κύτταρα σε αυτές και παρόμοιες κυτταρικές γραμμές είναι κλώνοι και δεν είναι πρωτότυπος εμβρυϊκός ιστός.

Ο επίσκοπος Joseph Strickland, καθολικός κληρικός της επισκοπής του Tyler, υποστήριξε ότι οι Καθολικοί πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα εμβόλια Moderna και Pfizer-BioNTech λόγω της εμπλοκής τους με τις κυτταρικές γραμμές.

Ερωτηθείς για την καθοδήγηση του USCCB, ένας από τους εκπρόσωπους της Johnson & Johnson εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση: «Δεν υπάρχει εμβρυϊκός ιστός στο εμβόλιο μας Janssen του COVID-19. Το εμβόλιο μας για τον COVID-19 είναι ένας αδρανοποιημένος / μη μολυσματικός φορέας αδενοϊού (παρόμοιος με έναν ιό της γρίπης), ο οποίος κωδικοποιεί την «αγκαθωτή» πρωτεΐνη (S) του κοροναϊού. Είμαστε σε θέση να παράγουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις χρησιμοποιώντας το μηχανικό σύστημα κυτταρικής γραμμής που επιτρέπει την ταχεία παραγωγή νέων ιών εμβολίων για την καταπολέμηση πολλών από τις πιο επικίνδυνες μολυσματικές ασθένειες.

Εάν οι οργανισμοί αλλάξουν τις πρακτικές τους ως απάντηση στις συστάσεις, τα αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με την κάθε επισκοπή. Η Καθολική Ένωση Υγείας (CHA), η οποία εκπροσωπεί περίπου 600 νοσοκομεία και 1.600 δομές μακροχρόνιας περίθαλψης καθώς και άλλες εγκαταστάσεις υγείας, δημοσίευσε με δήλωση της στις 25 Φεβρουαρίου ότι οι «ηθικοί της ομάδας, σε συνεργασία με επιπλέον Καθολικούς βιοηθικής, θεωρούν ως ηθικά αποδεκτό να λαμβάνετε τα εμβόλια του Covid- 19 που αναπτύχθηκαν από την Johnson & Johnson."

Ένας εκπρόσωπος της Καθολικής Ένωσης Υγείας, ερωτηθείς για το εάν η δήλωση του USCCB άλλαξε το συμπέρασμά τους ή εάν θα αρνηθούν στο να διανείμουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson εάν τους δοθεί η επιλογή, απάντησε: "η απλή απάντηση μας είναι, όχι, και στις δύο ερωτήσεις." Επίσης, ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: "Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλιστεί ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε κάποιο εμβόλιο."

Πηγή: ncronline

Ανθή Τζερμπίνου - Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates