[04-05-2020] Ην. Βασίλειο: Ο ανθρώπινος πλακούντας φαίνεται να «ομοιάζει με “patchwork” όγκων»

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ξεκάθαρο παραλληλισμό ως προς τον τρόπο σχηματισμού του ανθρώπινου πλακούντα και την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

Νέα έρευνα υποστηρίζει πως η φυσιολογική δομή του πλακούντα προσιδιάζει με αυτή ενός όγκου, και κρύβει πολλές από τις γενετικές μεταλλάξεις που ανιχνεύονται σε καρκίνους της παιδικής ηλικίας. Στην πρώτη μελέτη της γονιδιωματικής δομής του πλακούντα του ανθρώπου οι επιστήμονες κατέληξαν πως η δική του δομή είναι διαφορετική από κάθε άλλο ανθρώπινο όργανο. Η μελέτη υποστηρίζει τη θεωρία πως, ο πλακούντας μοιάζει με χώρο που αποβάλλονται γενετικά «σφάλματα» ενώ το έμβρυο διορθώνει ή αποφεύγει τα σφάλματα αυτά, όπως οι ερευνητές ισχυρίζονται.

Στις αρχές της κύησης το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στα τοιχώματα της μήτρας και ξεκινά η κυτταρική διαίρεση από ένα, σε περισσότερα κύτταρα. Αυτά διαφοροποιούνται σε διάφορους τύπους κυττάρων, με ορισμένα να σχηματίζουν τον πλακούντα. Γύρω στην 10η εβδομάδα κυήσεως ο πλακούντας ξεκινά να έχει πρόσβαση στην κυκλοφορία αίματος της κυοφόρου, λαμβάνοντας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά για το έμβρυο, αποβάλλοντας απόβλητα και ρυθμίζοντας καίριας σημασίας ορμόνες.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως ήταν καιρό γνωστό, πως ο πλακούντας είναι διαφορετικός από άλλα ανθρώπινα όργανα. Σε μία στις δύο κυήσεις μερικά κύτταρα του πλακούντα έχουν διαφορετικό αριθμό χρωμοσωμάτων σε σχέση με του εμβρύου- ένα γενετικό «ελάττωμα» που θα μπορούσε ν’ αποβεί μοιραίο για το έμβρυο, μα παρόλα αυτά ο πλακούντας λειτουργεί συχνά φυσιολογικά. Παρά ταύτα προβλήματα με τον πλακούντα είναι ένα βασικό αίτιο βλάβης στη μητέρα και το αγέννητο παιδί.

«Η μελέτης μας επιβεβαιώνει για πρώτη φορά πως ο πλακούντας είναι οργανωμένος διαφορετικά από κάθε άλλο όργανο του ανθρώπινου σώματος και στην πραγματικότητα προσιδιάζει σε ένα patchworkόγκων», ανέφερε ο καθηγητής SteveCharnock-Jones, ένας απ’ τους επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. «Hσυχνότητα και τα μοτίβα των γενετικών μεταλλάξεων φάνηκαν επίσης σε υψηλά επίπεδα, συγκρινόμενα με άλλους υγιείς ανθρώπινους ιστούς».

H νέα αυτή μελέτη, δημοσιευμένη στο περιοδικό Nature, είναι η πρώτη τόσο ενδελεχής ως προς την γονιδιωματική δομή του ανθρώπινου πλακούντα. Επιστήμονες στο Ινστιτούτο WellcomeSangerκαι στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ διεξήγαν γονιδιωματική αλληλουχία από 86 βιοψίες και 106 μικροτομές από 42 πλακούντες, με δείγματα που ελήφθησαν από διαφορετικά σημεία κάθε οργάνου. Διαπίστωσαν πως καθεμιά από τις βιοψίες αυτές ήταν μια γενετικά διακριτή «κλωνική επέκταση» - ένας θυγατρικός κυτταρικός πληθυσμός προερχόμενος από ένα μόνο γονικό κύτταρο. Αυτό δείχνει φανερό παραλληλισμό ανάμεσα στο σχηματισμό του ανθρώπινου πλακούντα και της ανάπτυξης ενός καρκίνου.

Η ανάλυση επίσης ταυτοποίησε συγκεκριμένα μοτίβα μεταλλάξεων που ευρίσκονται συχνά σε καρκίνους της παιδικής ηλικίας, όπως το νευροβλάστωμα και το ραβδομυοσάρκωμα, με ακόμα μεγαλύτερες τιμές συχνότητας αυτών των μεταλλάξεων στον πλακούντα απ’ ό, τι στους καρκίνους καθαυτούς.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως, τώρα που ο σύνδεσμος ανάμεσα σε γενετικές ανωμαλίες πλακούντα και σε αποτελέσματα στις γεννήσεις έχει καθοριστεί, περαιτέρω έρευνα, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερο εύρος δειγμάτων, θα βοηθούσε στην αποκάλυψη των αιτίων των επιπλοκών και ασθενειών που ανακύπτουν κατά τη διάρκεια τη κύησης.

«Ο πλακούντας μοιάζει με το ‘WildWest’ του ανθρώπινου γονιδιώματος, εντελώς διαφορετικός στη δομή του από κάθε άλλο υγιή ανθρώπινο ιστό», ανέφερε ο Dr. SamBehjati, απ’ τους επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης του Ινστιτούτου WellcomeSanger. «Μας βοηθά να προστατευθούμε από λάθη στον γενετικό μας κώδικα, αλλά και πάλι παραμένει υψηλή η επιβάρυνση από νοσήματα, συνδεόμενα με τον πλακούντα. Τα ευρήματά μας παρέχουν ένα συλλογισμό για την μελέτη του συνδέσμου μεταξύ γενετικών αποκλίσεων στον πλακούντα και σε ευρήματα μετά τη γέννηση, στην ύψιστη ανάλυση που χρησιμοποιήσαμε, αλλά και σε μαζική κλίμακα».

 

Πηγή: ScienceFocus 

Καλλιόπη-Αργυρώ Τσιριγώτη - Stagiaire ΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates