[03-06-2021] Κόσμος: Πώς οι υπηρεσίες εξειδικευμένης παρηγορητικής φροντίδας ανά τον κόσμο ανταπεξήλθαν στην πανδημία του COVID-19

Οι πάροχοι εξειδικευμένης παρηγορητικής φροντίδας υπήρξαν ευέλικτοι, εξαιρετικά προσαρμόσιμοι και υιοθέτησαν ένα χαμηλού κόστους μοντέλο «λιτής καινοτομίας», ανταποκρινόμενοι στην πανδημία COVID-19, υποστηρίζουν ερευνητές.

Η μελέτη CovPall, δημοσιευμένη στο περιοδικό PalliativeMedicine, είναι ένα συνεργατικό έργο ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Lancaster, toΙνστιτούτο CicelySaundersστο KingsCollegeτου Λονδίνου, την Ιατρική Σχολή HullYorkκαι το Πανεπιστήμιο του York. Στοχεύει στην κατανόηση της παροχής εξειδικευμένης παρηγορητικής φροντίδας πολυεθνικά, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID_19, μέσω μιας διαδικτυακής έρευνας πάνω από 450 κέντρων περίθαλψης και μονάδων εξειδικευμένης παρηγορητικής φροντίδας, απ’ όλον τον κόσμο.

Η LesleyDunleavy, η Καθηγήτρια CatherineWalsheκαι η Καθηγήτρια NancyPrestonαπό το Διεθνές Παρατηρητήριο για τη Φροντίδα του Τέλους της Ζωής (InternationalObservatoryonEndofLifecare) στο Πανεπιστήμιο Lancasterηγήθηκαν της χαρτογράφησης και ανάλυσης των καινοτομιών και αλλαγών της πρακτικής από ειδικές στην παρηγορητική φροντίδα υπηρεσίες ανταποκρινόμενες στην πανδημία.

Τα δείγματα περιέλαβαν: τη δημιουργία συγκεκριμένου σημείου πρόσβασης από ασθενείς, φροντιστές οικογένειας και επαγγελματίες υγείας, τη χρήση τεχνολογίας των επικοινωνιών για παροχή κλινικής φροντίδας, την ανάπτυξη οδηγιών ελέγχου συμπτωμάτων της νόσου COVID-19 και την παροχή εκπαίδευσης σχετικής με φροντίδα στο τέλος της ζωής.

Οι υπηρεσίες ανέφεραν μια σειρά από προκλήσεις κι ανησυχίες στην ανταπόκρισή τους εν μέσω πανδημίας, που περιέλαβαν την εργασία σε κλίμα αυξημένου φόβου κι αγωνίας, την έλλειψη υποδομής σχετικής με την τεχνολογία πληροφορίας, το πώς να συντηρούν υπηρεσίες εκτός ωρών λειτουργίας χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, αλλά και πώς να παραμένουν ενημερωμένες για την κατάσταση αυτή που ολοένα αλλάζει. Υπήρχαν στοιχεία πως υπηρεσίες μερικές φορές διπλασίασαν την ανάπτυξη κατευθυντήριων οδηγιών και πολιτικών.

Η μελέτη τόνισε πως υπηρεσίες εξειδικευμένες στην παρηγορητική φροντίδα χρήζουν καλύτερης οικονομικής στήριξης αλλά επίσης χρειάζεται να χτίσουν οργανωτική ανθεκτικότητα και να προωθήσουν τις καινοτομίες μέσω ευρύτερης συνεργασίας, ώστε να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της πανδημίας της νόσου COVID-19, ή όποιας άλλης κρίσης μελλοντικά.

Η LesleyDunleavy, SeniorResearchAssociateκαι από τις βασικές συγγραφείς, αναφέρει: «Οι υπηρεσίες έδειξαν αξιοσημείωτη ευελιξία και προσαρμοστικότητα εν μέσω της πανδημίας COVID-19 και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην κρίση, αλλά προσεχώς θα χρειαστεί μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση, όπως και διεθνής συνεργασία, ώστε να διαχειριστούν τον αντίκτυπο αυτής, και οποιασδήποτε μελλοντικής κρίσης».

 

Πηγή: Medicalxpress

Καλλιόπη-Αργυρώ Τσιριγώτη - Stagiaire ΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates