[25-06-2021] ΗΠΑ: Ο στρατός χρηματοδοτεί τους ειδικούς της Ηθικής να διατηρήσουν τα πειράματα βελτίωσης του εγκεφάλου των μελών του

 

Οι προσπάθειες, που περιλαμβάνουν συνδέσεις εγκεφάλου-υπολογιστή, ενέχουν χιλιάδες κινδύνους για τους υποψήφιους σούπερ-στρατιώτες.

 

 

Ο στρατός εδώ και πολύ καιρό ενδιαφέρεται για αυτό που ο ειδικός ιατρικής ηθικής Jonathan Moreno αποκαλεί «ολόκληρη επιχείρηση σούπερ-στρατιωτών» - χρησιμοποιώντας τεχνολογία για την παραγωγή βιονικά ή φαρμακευτικά ανώτερων πολεμιστών. Ο Moreno, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ενδιαφέρεται επίσης. Συγκεκριμένα, σε μια ερώτηση που τον βασανίζει συνεχώς: Πόσα μπορεί να αντέξει ο εγκέφαλος ενός στρατιώτη; «Μπορείτε να ξέρετε ότι με ένα σακίδιο - 60, 70 λίβρες - υπάρχει ένα όριο», αναφέρει στο περιοδικό Future Human. «Αλλά ποια είναι τα είδη των ορίων στις νευροτεχνολογίες που μπορεί να μεταφέρει ένας στρατιώτης;»

 

Οι συζητήσεις του Moreno για αυτό το θέμα με τον πρώην μεταδιδακτορικό ερευνητή, Nick Evans, νυν καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, Lowell, μαζί με τον ιατροδικαστή Neil Shortland του Lowellκαι τον Michael Gross του Πανεπιστημίου της Χάιφα γρήγορα έγιναν πράξεις. Τον Ιανουάριο η ομάδα, υπό την ηγεσία του Evans, έλαβε χρηματοδότηση για ένα νέο έργο για τη διερεύνηση της ηθικής της συμμετοχής των στρατιωτών σε πειράματα με «βελτιώσεις επιδόσεων με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη (ArtificialIntelligence)», όπως διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή που αυξάνουν τις φυσικές ικανότητες ενός ατόμου.

 

Πρώιμα πειράματα σε αυτόν τον τομέα διεξάγονται ήδη, και οι πιθανοί κίνδυνοι για τους στρατιώτες που συμμετέχουν σε αυτούς αξίζουν προσοχή. Αλλά οι δυνατότητες της τεχνολογίας είναι δελεαστικές, και οι στρατιωτικές υπηρεσίες πρέπει να σταθμίσουν αυτές τις δύο σκέψεις μεταξύ τους. Η χρηματοδότηση της έρευνας της ομάδας προέρχεται από το Γραφείο Επιστημονικής Έρευνας της Πολεμικής Αεροπορίας μέσω της Minerva Research Initiative, «παρακλάδι» κοινωνικής επιστήμης του Υπουργείου Άμυνας (DepartmentOfDefence), το οποίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις βελτιωτικές επεμβάσεις στον άνθρωπο. Και υπάρχει βάσιμος λόγος να πιστεύουμε ότι τα ευρήματα της ομάδας θα είναι επίσης χρήσιμα και για τους πολίτες.

 

Οι «μηχανισμοί βελτίωσης απόδοσης που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ)» περιλαμβάνουν πολλές τεχνολογίες, αλλά εκείνες που λαμβάνουν τη μεγαλύτερη προσοχή είναι συνδέσεις εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI): συσκευές που συνδέουν το ανθρώπινο μυαλό με μηχανές που τροφοδοτούνται από τεχνητά έξυπνο λογισμικό. Οι BCI έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τους παράλυτους να κινηθούν, να προειδοποιήσουν τα άτομα που πάσχουν από επιληψία για επερχόμενες επιληπτικές κρίσεις ή να δώσουν χρονικά και στοχευμένα ηλεκτρικά ερεθίσματα σε άτομα με κατάθλιψη. Αλλά είναι επίσης υποθετικά χρήσιμα πέρα ​​από τη θεραπεία - και εκεί είναι που τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν περίπλοκα.

 

Για τα επόμενα τρία χρόνια, η ομάδα του Minerva θα εξετάσει την ικανότητα των μαχητών να παρέχουν συναίνεση κατόπιν ενημέρωσης και χωρίς καταναγκασμό, όταν συμμετέχουν σε έρευνα βελτίωσης που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως αυτή του BCI. Θα εξετάσουν επίσης τη στρατηγική αξία της τεχνολογίας σε σχέση με τα προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει στους συμμετέχοντες στην έρευνα και θα αξιολογήσουν τί σημαίνει αυτό για κανονισμούς γύρω από το BCI και άλλες βελτιώσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Τα ευρήματά τους θα έχουν ευρύτερες εφαρμογές στην κοινωνία: οι εμπορικές συσκευές BCI, όπως αυτές που προτείνονται από την εταιρεία Neuralink του Elon Musk, δεν έρχονται πάντα με σαφείς οδηγίες.

 

Στο πλαίσιο της δουλειάς τους, εξετάζουν την ηθική της αφαίρεσης των συσκευών βελτίωσης από έναν στρατιώτη. «Το να μην κουβαλάω ένα σακίδιο 60 κιλών, είναι εντάξει. Αν όμως αφαιρέσετε το όπλο μου, λιγότερο εντάξει», λέει ο Moreno. «Αλλά αν αφαιρεθεί αυτός ο ενισχυτής εγκεφάλου, τι σημαίνει αυτό;» Μπορεί να επηρεάσει την ταυτότητα - τη συνολική απώλεια ενός ενισχυμένου εαυτού - και σίγουρα θα επηρεάσει την ικανότητα. «Η αναλογία που θα μπορούσα να δώσω είναι σαν να οδηγούσατε ποτέ σε αυτοκίνητο με εφεδρική κάμερα και έπειτα να μπείτε σε ένα αυτοκίνητο χωρίς αυτή, δεν μπορείτε να το αντιστρέψετε», λέει ο Shortland.

 

Δεν ενδιαφέρονται πολλές ομοσπονδιακές οργανώσεις για τη χρηματοδότηση αυτού του είδους της έρευνας, επειδή οι περισσότερες επιστημονικές υπηρεσίες επικεντρώνονται σε περιπτώσεις θεραπευτικής χρήσης. Αλλά το Υπουργείο Άμυνας, «φυσικά, λατρεύει να σκέφτεται τη βελτίωση», λέει ο Evans. Οι στρατιωτικοί τύποι έχουν ήδη αρχίσει να επιδιώκουν ένα μέλλον στο οποίο οι άνθρωποι πετούν με ψυχικές ικανότητες drones, ή εικόνες από τα εν λόγω drones ρέουν στα οπτικά νεύρα των χειριστών ή δύο στρατιώτες συνδέονται εγκεφαλικά στο πεδίο της μάχης. Έχουν δοκιμάσει να πιλοτάρουν αεροπλάνα με προσομοίωση μέσω φαιάς ουσίας και έστειλαν εντολές βιντεοπαιχνιδιών από το ένα μυαλό στο άλλο.

 

«Το 98% αυτών των τεχνολογιών δεν πρόκειται να συμβεί», λέει ο Moreno -σχετικά με τις βελτιώσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη- «αλλά κάποιες θα το κάνουν». Και αν συμβαίνει αυτό, αξίζει να μάθουμε πώς θα γίνεται όσο το δυνατόν λιγότερη ζημιά με αυτές τις φαινομενικά κερδοσκοπικές τεχνολογίες.

 

Οι στρατιωτικοί ερευνητές - αν και το ιστορικό τους στην Ηθική έχει ατέλειες- μπορεί ακόμη και να είναι πιο προσαρμοσμένοι σε τέτοια φιλοσοφικά ζητήματα από ό, τι οι αντίστοιχοι τους στην ιδιωτική σφαίρα. Ενώ η ύπαρξη των τελευταίων βασίζεται στην επιθυμία να παραχθεί κέρδος, ο στρατός υπάρχει για να «παρέχει τις στρατιωτικές δυνάμεις που απαιτούνται για την αποτροπή του πολέμου και τη διασφάλιση της ασφάλειας του έθνους μας». Και γνωρίζει ότι ό, τι κάνει υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο.

 

«Ζουν σε αυτό το είδος γκρίζας λάσπης», λέει ο Evans, «όπου γνωρίζουν ότι η εθνική ασφάλεια είναι σημαντικό πράγμα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο πραγματώνεται η εθνική ασφάλεια είναι συχνά πολύ αμφιλεγόμενος, πολύ επιβλαβής και πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά." Είναι μέρος του γιατί το Υπουργείο Άμυνας χρηματοδοτεί το έργο του κατά πρώτο λόγο.

 

«Αν πας σε ένα ακριβό πανεπιστήμιο, ίσως και να ακολουθήσεις ένα μάθημα δεοντολογίας», λέει ο Moreno. «Αλλά αν πάτε στις στρατιωτικές ακαδημίες, θα παρακολουθήσετε σίγουρα μαθήματα δεοντολογίας. Δεν πρόκειται να πω ότι αυτό είναι το θεμέλιο του να είσαι στο στρατό, αλλά είναι σίγουρα ένας βασικός προσανατολισμός.»

 

Σε εργασία-ανασκόπηση του 2020, ο Veljko Dubljevic του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας ανέφερε ότι είχαν δημοσιευτεί 34 εργασίες σχετικά με το θέμα μεταξύ 2016 και 2020, σε σύγκριση με 42 σε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πολλές πηγές ανησυχίας προέκυψαν από αυτές τις μελέτες. Σε αυτά περιλαμβάνονται εάν οι BCI τροποποιούν την ταυτότητα και πώς, αν οι ικανότητες βιονικών ανθρωποειδών "μετράνε" ως αυθεντική ανθρώπινη φύση, εάν οι συσκευές μπορούν να παραβιαστούν, εάν η διανοητική ιδιωτικότητα είναι ασφαλής, εάν η πρόσβαση σε αυτές τις συσκευές είναι ορθή και δίκαιη, εάν ένα άτομο που του λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη είναι πάντα υπεύθυνο για τον έλεγχο των ενεργειών του ή και πώς θα μπορούσε να γίνει κακή χρήση των καινοτομιών.

 

Προς το παρόν, κι ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της τεχνολογίας παραμένει σε πρώιμο στάδιο, τα πιο καίρια ζητήματα είναι αυτά της ασφάλειάς τους και της συναίνεσης ως προς αυτά. Αυτά είναι και τα πεδία για τα οποία η ομάδα της Minerva ενδιαφέρεται.

 

Ο Moreno έφτασε να επικεντρωθεί στη στρατιωτική πλευρά της ιατρικής ηθικής αφού συνειδητοποίησε ότι όλα τα συνήθη ηθικά ερωτηματικά είναι υπερβολικά μεγάλα. «Παρατήρησα την κατάσταση καθαρά» λέει, «και είδα ότι υπήρχε μια τεράστια περιοχή εδώ, που κανείς δεν εξερεύνησε». Αυτός και οι συνάδελφοί του ενδιαφέρονται να διερευνήσουν ερωτήσεις σχετικά με την βελτίωση μέσω τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η τεχνολογία είναι κάτι περισσότερο από ουτοπία, αλλά λιγότερο από μια λειτουργική πραγματικότητα.

 

Ο ρόλος της τεχνολογίας στην ζωή των πολιτών είναι πιο κοντά στο τελευταίο, επίσης. Υπάρχουν ήδη εμφυτεύματα εγκεφάλου με λογισμικό, το οποίο λ.χ. βοηθά στην όραση. «Γνωρίζουμε από την ιστορία της επιστήμης πως, πράγματα που περνούν από τον στρατό περνούν και από τον κόσμο των πολιτών, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», αναφέρει ο Moreno. «Φανταστείτε», συνεχίζει, «συσκευές που μπορούν να σε κρατήσουν σ’ ένα λογικά υψηλό επίπεδο προσοχής αλλά χωρίς στο σημείο να μας εξουθενώνουν». Κάποιος ανώτερος πιλότου μαχητή θα το θεωρούσε υπέροχο. Αλλά το ίδιο κι ένας εργοδότης. Στην πραγματικότητα εργοδότης μπορεί να βρει ελκυστικό ακόμα και «γραμματόσημο από την DARPA».

 

Ο Shortland το αναφέρει ως το φαινόμενο «CrossFit» - αναφορά στο γεγονός πως οι υπηρεσίες στρατιωτικής και νομικής επιβολής χρησιμοποιούν εκπαίδευση υψηλής έντασης, που μπορεί να την καταστήσει πιο ελκυστική για τους πολίτες του κόσμου. 

 

Το Υπουργείο Άμυνας έχει ήδη επενδύσει σε ένα πλήθος πρότζεκτ, που είναι σχετικά με την έρευνα της Minerva. Το Εργαστήριο Στρατιωτικής Έρευνας, για παράδειγμα, έχει χρηματοδοτήσει ερευνητές που συνέλαβαν και μετέδωσαν τις σκέψεις ενός συμμετέχοντα σχετικά με τις κινήσεις ενός χαρακτήρα σε βιντεοπαιχνίδι, χρησιμοποιώντας μαγνητική διέγερση για να μεταδώσει αυτές τις νευρικές οδηγίες στο μυαλό κάποιου άλλου ατόμου και να προκαλέσει κίνηση. Κι έχει υποστηρίξει έρευνα χρησιμοποιώντας αλγόριθμους μηχανικής μάθησης και αναλύσεις ηλεκτροεγκεφαλογραφιών (EEG) για την πρόβλεψη καταστάσεων «υπνηλίας και εγρήγορσης» του ανθρώπου.

 

Ο Evansεπισημαίνει ένα πρότζεκτ χρηματοδοτούμενο από την Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA): Οι επιστήμονες δοκίμασαν ένα BCI που επέτρεψε σε μια γυναίκα με τετραπληγία να οδηγήσει μια αναπηρική καρέκλα με το μυαλό της. Στη συνέχεια, «αποσύνδεσαν το BCI από το αναπηρικό καροτσάκι και συνδέθηκαν με προσομοιωτή πτήσης», λέει η Evans, και πέταξε έξυπνα ένα ψηφιακό F-35. «Η DARPA είναι υπερήφανη ότι το έργο τους μπορεί να ωφελήσει τους πολίτες», λέει ο Moreno. «Αυτό βοηθά και με το Κογκρέσο και το κοινό, οπότε δεν πρόκειται μόνο για «σούπερ στρατιώτες », λέει ο Moreno.

 

Βέβαια, αυτός ήταν πολίτης-συμμετέχων, σε μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Άμυνα, με «αρκετά σαφείς στρατιωτικές συνέπειες», λέει ο Evans. Και το μεγάλο ερώτημα είναι, αν ο σκοπός του πειράματος δικαιολογεί τους κινδύνους. «Δεν υπάρχει προφανής θεραπευτικός σκοπός για να μάθεις να πετάς ένα μαχητικό αεροσκάφος με BCI», λέει. «Πιθανώς οι πολεμιστές έχουν μια δουλειά που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μαχητικά αεροσκάφη, οπότε μπορεί να υπάρχει στρατηγικός λόγος για να γίνει αυτό το πείραμα. Οι πολίτες σπάνια θα είχαν κάτι τέτοιο.»τψσδλ

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαχητές υποχρεούνται, λέει ο Moreno, να αναλαμβάνουν περισσότερους κινδύνους από τους πολίτες που προστατεύουν, και σε πειράματα, τα στρατιωτικά μέλη μπορεί επίσης να κληθούν να αναλάβουν μεγαλύτερο κίνδυνο από έναν απλό συμμετέχοντα.

 

Το DARPA έχει επίσης εργαστεί σε εμφυτεύματα που παρακολουθούν τη διάθεση και ενισχύουν τον εγκέφαλο να επανέλθει πίσω στο «φυσιολογικό», εάν κάτι μοιάζει πως δεν πάει καλά, δημιούργησε προσθετικά άκρα κινούμενα από τη σκέψη και έφτιαξε συσκευές που βελτιώνουν τη μνήμη. Ενώ τα προγράμματα αυτά είχαν θεραπευτικούς σκοπούς, οι εφαρμογές και οι δυνατότητες παρακολούθησης επεκτείνονται στο φάσμα των επεμβάσεων βελτίωσης –μεταβάλλοντας τη διάθεση, φτιάχνοντας υπερ-ισχυρά βιονικά όπλα, δημιουργώντας πάνω από την μέση μνήμη.

 

Και για στρατιωτικές και για πολιτικές εφαρμογές, και από θεραπευτικής και βελτιωτικής άποψης, ηθικοί ερευνητές ενδιαφέρονται για το πώς οι εφαρμογές BCI αλλάζουν αυτούς στους οποίους εφαρμόζονται. Νιώθετε πραγματικά ο εαυτός σας, όταν έχετε ένα εμφύτευμα συνδεδεμένο στον εγκέφαλό σας; Τα αποτελέσματα από διάφορες μελέτες είναι σχετικά ανά τον κόσμο. Ένα πρόσφατο έργο διερεύνησε συναισθήματα προσωπικότητας σε έξι ασθενείς με BCI που τους προειδοποίησαν για επικείμενη κρίση. Ενώ οι συσκευές προέβλεπαν σωστά επιληπτικές κρίσεις, δεν βελτίωναν πάντα την ευημερία των ασθενών. Το BCI άφησε έναν συμμετέχοντα, για παράδειγμα, απομακρυσμένο από τον εαυτό του, και έχοντας συνεχώς επίγνωση της ασθένειάς του.

 

Μια άλλη συμμετέχουσα, εν τω μεταξύ, ένιωσε πιο ελεύθερη, γιατί μπορούσε να κάνει πράγματα όπως ντους και όχι να φοβάται για τη ζωή της. Αλλά αυτή η επιτυχία θέτει τα δικά της προβλήματα. «Έγινε de novo πρόσωπο, αλλά αυτό το de novo άτομο εξαρτώταν από αυτό το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης στον εγκέφαλό της, αλλά αυτό το σύστημα ανήκε σε μια εταιρεία. Δεν ήταν δικό της », λέει ο Frederic Gilbert, ένας από τους συγγραφείς της εργασίας. «Και κατά κάποιον τρόπο, το νέο άτομο αυτό «ανήκε» στην εταιρεία, γιατί μόλις «εκριζώθηκε» η συσκευή, το άτομο ήταν νεκρό».

 

Αυτή η επιπλοκή αφορά και τα άτομα που ενδιαφέρουν την ομάδα Minerva: Πώς οι ερευνητές σταθμίζουν τα οφέλη του BCI και άλλων τεχνολογιών με έξυπνο λογισμικό, ενάντια στις συνέπειες για τους συμμετέχοντες στρατιώτες της μελέτης; Είναι ένα ιδιαίτερα περίεργο αίνιγμα, δεδομένου ότι μια συσκευή που βελτιώνει με επιτυχία τις ικανότητες κάποιου, ή αυτές της μονάδας του, δεν βελτιώνει απαραίτητα την ποιότητα ζωής του και μπορεί, στην πραγματικότητα, να την υποβαθμίσει. "Είναι αυτό το είδος οφέλους, για το οποίο θα πρέπει να είστε σε θέση να διακινδυνεύσετε το σώμα σας γι΄αυτό - και την περίπτωση του BCI, την ταυτότητά σας;" ρωτάει ο Έβανς.

 

Για να το ανακαλύψει, αυτός και η ομάδα του θα ερευνήσουν βαθιά στον κόσμο των δυνάμει υπερ-στρατιωτών, πριν οι δυνατότητες ενίσχυσης του εγκεφάλου ακολουθήσουν την πορεία του CrossFit.

 

 

 

Πηγή:Futurehuman

 

Καλλιόπη-Αργυρώ Τσιριγώτη - StagiaireΕΕΒ

 

 

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates