[01-07-2021] ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν απορρίπτει τα όρια της έρευνας σε ανθρώπινο εμβρυϊκό ιστό ενώ η Νέα Υόρκη σταματά τη χρηματοδότηση της έρευνας για βλαστικά κύτταρα

Η διοίκηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν ανέστρεψε την απόφαση επί προεδρίας Τραμπ, η οποία περιόρισε την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ιατρικής έρευνας που χρησιμοποιεί ανθρώπινους εμβρυϊκούς ιστούς από τις αμβλώσεις.

 

Μια δήλωση που εκδόθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) κατάργησε την απαγόρευση κυβερνητικών ερευνητών που διεξήγαγαν τέτοια έρευνα και διέκοψε μια επιτροπή δεοντολογικού ελέγχου για τον έλεγχο των αιτήσεων εξωτερικής επιχορήγησης που αποτελούσαν κυρίως άτομα που αντιτίθενται δημοσίως στην άμβλωση.

«Είμαι ανακουφισμένη», δήλωσε σε άρθρο του περιοδικού Science η Alta Charo, καθηγήτρια νομικής και βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, Μάντισον. «Θα το αποκαλούσα μια πολύ ευπρόσδεκτη επιστροφή σε μια κοινωνικά υπεύθυνη προσέγγιση για τη χρήση του εμβρυϊκού ιστού στην έρευνα». Η ανακοίνωση επικροτήθηκε ομοίως από την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, η οποία δήλωσε: «Οι πολιτικοί που καθοδηγούνται από ιδεολογία, δεν πρέπει να επιτρέπεται να παρεμβαίνουν σε αυτό το σύστημα.»

Η επιτροπή δεοντολογικής επιθεώρησης του NIH, που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2019, έθεσε εμπόδιο στην έρευνα για τα ανθρώπινα έμβρυα στις ΗΠΑ, καθώς ενέκρινε πολύ λίγες αιτήσεις επιχορήγησης: για παράδειγμα, μία από τις 14 αιτήσεις εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2020. Η απόφαση για την απομάκρυνση του διοικητικού συμβουλίου χαιρετίστηκε σε δήλωση της Διεθνούς Εταιρείας για την Έρευνα Stem Cell. Τόνισε τη σημασία της έρευνας του εμβρυϊκού ιστού για τη δημιουργία μοντέλων του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη προηγούμενων και μελλοντικών εμβολίων, συμπεριλαμβανομένου αυτού κατά της νόσου COVID-19.

Ωστόσο, παρόλο που έχουν αρθεί οι περιορισμοί σε εθνική κλίμακα, η επιστημονική κοινότητα της Νέας Υόρκης επηρεάστηκε από την ακύρωση του προγράμματος New York State Stem Cell Science (NYSTEM). Ο τερματισμός του NYSTEM περιλήφθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2022, που υπογράφηκε από τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo, παρά την επιστολή δέκα βραβευμένων με Νόμπελ (που δεν είχαν τρέχουσα οικονομική εξάρτηση από το πρόγραμμα) όπου η πρόταση καταδικαζόταν.

Το NYSTEM ξεκίνησε το 2007, προσφέροντας έναν τρόπο παράκαμψης πολιτικών που εφαρμόστηκαν από τον τότε Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο οποίος περιόρισε την έρευνα εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων που χρηματοδοτήθηκε από το NIH. Το πρόγραμμα δεσμεύτηκε αρχικά για 600 εκατομμύρια δολάρια σε βάθος 11 χρόνων, για έρευνα που σχετίζεται με βλαστικά κύτταρα, και έχει ξοδέψει μόνο 400 εκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα.

Το NYSTEM είχε χρηματοδοτήσει εργασίες που δημιούργησαν νευρώνες από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον, η οποία στη συνέχεια έλαβε έγκριση από την FDA για μια κλινική δοκιμή το 2021. Η μέθοδος πρόσφατα επέδειξε ασφάλεια σε μια προκλινική μελέτη, τονίζοντας τον πιθανό αντίκτυπο του προγράμματος.

Ως εκ τούτου, ενώ οι μελέτες για ανθρώπινα έμβρυα συνεχίζονται σε όλες τις ΗΠΑ, η πολιτεία της Νέας Υόρκης που σήμερα θεωρείται διεθνής κόμβος για την έρευνα βλαστικών κυττάρων, θα περιοριστεί επιστημονικά. Κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, το κράτος μπορεί να αντιμετωπίσει απώλεια ερευνητών καθώς μετακινούνται για να εργαστούν σε έργα που εκτελούνται τώρα αλλού, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή του τοπίου της επιστημονικής κοινότητας στις ΗΠΑ.

 

Πηγή: BioNews

Καλλιόπη-Αργυρώ Τσιριγώτη - StagiaireΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates