[02-07-2021] Κόσμος: Τα κρυο-ρομπότ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη καταστροφικών απωλειών ωαρίων και εμβρύων εξωσωματικής γονιμοποίησης

Η γονιμοποίηση invitro (IVF) έχει μεταμορφώσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, βοηθώντας τους να αποκτήσουν παιδιά. Αλλά το ν’ αφήνει κανείς κατεψυγμένα ωάρια και έμβρυα στη φροντίδα μιας κλινικής γονιμότητας ενέχει κινδύνους- και έχουν συμβεί καταστροφές.

 

Το 2018, 4.000 ωάρια και έμβρυα χάθηκαν σε μια κλινική γονιμότητας στο Οχάιο, όταν ο καταψύκτης δυσλειτουργούσε και καταγράφηκαν περιπτώσεις μεταφοράς εμβρύων σε λάθος μητέρα.

Αυτά τα γεγονότα δεν είναι κοινά, αλλά όταν συμβαίνουν, μπορεί να είναι καταστροφικά -και το ανθρώπινο λάθος συχνά εμπλέκεται.

Τώρα, μια start-up με έδρα τη Νέα Υόρκη λέει ότι έχει αναπτύξει τεχνολογία που θα βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών ατυχημάτων. Ο Joshua Abram, συνιδρυτής και συν-διευθύνων σύμβουλος της TMRW, δηλώνει ότι η αποστολή της εταιρείας είναι να αυτοματοποιήσει τις πρακτικές αποθήκευσης και διαχείρισης της εξωσωματικής γονιμοποίησης για να διατηρήσει τα «ωάρια και έμβρυα που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση απόλυτα ασφαλή...προστατεύοντας τα πιο πολύτιμα κύτταρα της ζωής».

Κατά την τελευταία δεκαετία η υαλοποίηση -μια μέθοδος ταχείας κατάψυξης ωαρίων και εμβρύων σε περίπου -196 βαθμούς Κελσίου (-320 βαθμοί Φαρενάιτ) για μακροχρόνια αποθήκευση- έχει γίνει το βιομηχανικό πρότυπο.

Σύμφωνα με τον Abram, αυτή η μέθοδος «κρυοσυντήρησης» έχει φέρει επανάσταση στη δυναμική της εξωσωματικής γονιμοποίησης, δίνοντας στις γυναίκες «μεγαλύτερο έλεγχο κατά τα χρόνια γονιμότητάς τους».

Το πρόβλημα, λέει, είναι ότι η υποδομή backend δεν συμβαδίζει πλέον με την πρακτική. Οι πρακτικές αποθήκευσης και διαχείρισης ιστών παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες για δεκαετίες, λέει, με περιπτώσεις δειγμάτων να τυγχάνουν επισήμανσης με το χέρι και τα δεδομένα πελατών να διατηρούνται σε ανεπαρκώς ασφαλή συστήματα.

Σε απάντηση, η TMRW, η οποία ξεκίνησε την εμπορική της πορεία τον Φεβρουάριο και έχει συγκεντρώσει χρηματοδότηση 60 εκατομμυρίων δολαρίων, δημιούργησε αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη αυτοματοποιημένη πλατφόρμα στον κόσμο για τη διαχείριση, τον εντοπισμό και την αποθήκευση κατεψυγμένων ωαρίων και εμβρύων.

Το σύστημα TMRW ενσωματώνει τσιπ αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων (RFID) στα φιαλίδια που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση ωαρίων και εμβρύων. Αυτό επιτρέπει στα δείγματα να ταυτοποιούνται και να παρακολουθούνται με απόλυτη ακρίβεια, αποφεύγοντας τυχόν πιθανές αναμίξεις, λέει ο Abram.

Τα φιαλίδια αποθηκεύονται σε υγρό άζωτο σε μια δεξαμενή «κρυο-ρομπότ» εξοπλισμένη με αισθητήρες που ανιχνεύουν μικρές αλλαγές, όπως διακυμάνσεις στη θερμοκρασία και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, που μπορεί να σηματοδοτούν ένα πρόβλημα. Πιθανά ατυχήματα εντοπίζονται πριν από το σημείο που επηρεάζονται οι κατεψυγμένοι ιστοί, λέει η εταιρεία, ενώ οι λεπτομέρειες του ασθενούς διατηρούνται ασφαλείς χρησιμοποιώντας κρυπτογράφηση δεδομένων στρατιωτικής ποιότητας.

Ο Δρ William Schoolcraft, ιδρυτής και ιατρικός διευθυντής της CCRM, μιας εταιρείας γονιμότητας και εξωσωματικής γονιμοποίησης με 25 κλινικές σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, δοκιμάζει την τεχνολογία της TMRW τους τελευταίους έξι μήνες, χρησιμοποιώντας δωρεά δειγμάτων. Λέει ότι οι δοκιμές -σχεδιασμένες για να εκτιμήσουν εάν η επιβίωση των ιστών ήταν «τουλάχιστον τόσο καλή όσο η υπάρχουσα τεχνολογία μας» - ήταν επιτυχημένες.

Η ευθύνη της διοίκησης μιας κλινικής γονιμότητας μοιάζει σαν να «πετάς ένα αεροπλάνο», λέει. «Είναι υπέροχο όσο πάει άψογα, αλλά όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, είναι μια πλήρης καταστροφή.»

Ο Schoolcraft αναφέρει ότι τα τρέχοντα μέτρα ασφαλείας της CCRM, τα οποία είναι τυπικά πολλών κλινικών γονιμότητας, περιλαμβάνουν οπτικές επιθεωρήσεις δεξαμενών αποθήκευσης για να αναζητήσουν δείκτες διαρροών υγρού αζώτου όπως συμπύκνωση και συσσώρευση παγετού. Επιπλέον, εάν η θερμοκρασία μιας δεξαμενής αυξηθεί σημαντικά απειλώντας τους αποθηκευμένους ιστούς, ένας συναγερμός ενεργοποιεί αυτόματες τηλεφωνικές κλήσεις σε διαφορετικά μέλη του προσωπικού, έως ότου κάποιος απαντήσει.

Το σύστημα TMRW είναι ελκυστικό επειδή προσφέρει συνεχή, αυτοματοποιημένη παρακολούθηση, με την ικανότητα να εντοπίζει πιθανές αστοχίες δεξαμενών νωρίτερα από ό, τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος, καθώς και επιπλέον επίπεδα ασφάλειας όσον αφορά στον εντοπισμό και την παρακολούθηση των ιστών, λέει ο Schoolcraft. Με το CCRM να σχεδιάζει να εφαρμόσει την πλατφόρμα σε όλες τις κλινικές της έως το τέλος του έτους, ελπίζει ότι δεν θα κρατηθεί πλέον «ξύπνιος τη νύχτα» με ανησυχία.

Η TMRW ξεκινά σε έναν καθιερωμένο και αναπτυσσόμενο τομέα. Πάνω από μισό εκατομμύριο μωρά από εξωσωματική γονιμοποίηση γεννιούνται κάθε χρόνο και αναμένεται σημαντική ανάπτυξη. Η εταιρεία έρευνας αγοράς Grand View Research προβλέπει ότι η παγκόσμια αγορά θα ανέρχεται σε 33,9 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028.

Άλλες εταιρείες που πρωτοπορούν προηγμένες τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης περιλαμβάνουν την CooperSurgical με έδρα τη Δανία, η οποία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτίωση των γενετικών δοκιμών των εμβρύων, και η ισραηλινή εταιρεία Embryonics, η οποία λέει ότι, η τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύσσει μπορεί να προβλέψει με μεγαλύτερη ακρίβεια την πιθανότητα επιτυχούς εμφύτευσης, με βάση time-lapse βίντεο ανάπτυξης εμβρύων .

OAbram αναφέρει ότι η TMRW λειτουργεί βάσει μοντέλου εσόδων από συνδρομές, παρέχοντας το υλικό του σε κλινικές χωρίς κόστος και χρεώνει χρέωση ανά ασθενή ανά μήνα. Οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν επιπλέον 25 έως 30  δολάρια μηνιαίως –«ένα λογικό κόστος» για να αποφευχθεί η πιθανότητα καταστροφών ωαρίων ή εμβρύων, λέει ο Schoolcraft.

Η TMRW αναφέρει ότι η τεχνολογία της έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία σε δύο κλινικές των ΗΠΑ και αναμένει ότι θα λειτουργήσει σε 30 τοποθεσίες μέχρι το τέλος του έτους. Η εταιρεία επιδιώκει έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη με σχέδια να ανοίξει μια έκθεση στο Λονδίνο αργότερα αυτό το έτος και να επεκταθεί στην Ευρώπη το 2022, λέει ο Abram.

 

Πηγή: CNN

Καλλιόπη-Αργυρώ Τσιριγώτη - Stagiaire EEB

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates