[05-07-2021] Γερμανία: Ψήφος των ιατρών της Γερμανίας ανοίγει το δρόμο προς την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Ο Ιατρικός Σύλλογος έχει άρει την απαγόρευση της αντίστοιχης πρακτικής από τον Κώδικα Δεοντολογίας.

 

Η Γερμανία έχει κάνει ένα ακόμη βήμα προς τη νόμιμη υποβοηθούμενη αυτοκτονία, αφού ο Ιατρικός Σύλλογος της χώρας διέγραψε από τον κώδικα δεοντολογίας της απαγόρευση της πρακτικής. Πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε αντισυνταγματικό νόμο, ο οποίος απαγόρευε την παροχή βοήθειας σε αυτοκτονία.

Αυτό ανάγκασε τους πολιτικούς της χώρας να αναλάβουν δράση και πια δύο ξεχωριστά νομοσχέδια για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία έχουν πάρει τον δρόμο τους για αξιολόγηση από το Κοινοβούλιο. Η τελική κρίση αναμένεται πριν το πέρας της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, τον επόμενο μήνα.

Τα ζητήματα της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας και της ευθανασίας είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα στην Γερμανία, δεδομένου πως το ναζιστικό καθεστώς δολοφόνησε τουλάχιστον 300.000 ανθρώπους με κάποιου είδους νοητική ή σωματική αναπηρία, αναφέροντάς το ως «ζωή ανάξια» να τη ζει κανείς.

Οι Γερμανοί γιατροί είχαν μια φορτισμένη συζήτηση επί του θέματος στην ετήσια συνάντησή τους στις 5/5/21. Ένα μέρος προέτρεψε τον Σύλλογο να ρυθμίσει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στη Γερμανία, ενώ άλλο προειδοποίησε πως, κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως «ανοίγει το κουτί της Πανδώρας».

Σε ψηφοφορία που ακολούθησε η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της αφαίρεσης από τον Κώδικα την πρόταση: «Ένας γιατρός δεν μπορεί να παράσχει οποιαδήποτε μορφή βοήθειας για αυτοκτονία». Η Ομοσπονδία δήλωσε πως έχει αποδεχθεί «τα ατομικά συνειδησιακά ερωτήματα των μελών της και δεν επιθυμεί πλέον να το διερευνά ως παραβίαση των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων».

Ο πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ιατρών, KlausReinhardt, επιμένει πως, ακόμα και μετά την ψήφο αυτή, η υποβοηθούμενη αυτοκτονία δεν θα αποτελεί τυπική υπηρεσία που θα παρέχουν τα μέλη του- μια θέση που αντικατοπτρίζεται σε δεύτερη θέση, που έγινε αποδεκτή από τα μέλη.

Στους γιατρούς παρουσιάστηκαν αποτελέσματα δημοσκόπησης, τα οποία έδειχναν πως τα τρία τέταρτα των Γερμανών ήταν υπέρ της απελευθέρωσης της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της διαδικτυακής δημοσκόπησης YouGov. Δύο χρόνια νωρίτερα, το ποσοστό στήριξης στη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας ήταν 67%.

Μια κορυφαία ομάδα εκπροσώπων ασθενών υποστήριξε πως τέτοιες έρευνες αντικατοπτρίζουν πάντα απόψεις της χρονικής περιόδου, στην οποία διενεργήθηκαν. «Δεν είναι ν’ απορεί κανείς πως η υποστήριξη στον θάνατο κατ’ απαίτηση έχει αυξηθεί, σε περίοδο πανδημίας με πολύ πόνο, μοναξιά και αμφιβολίες», δήλωσε ο EugenBrysch, επικεφαλής του Ιδρύματος Προστασίας Ασθενών της Γερμανίας.

Τον επόμενο μήνα το Bundestagθα ψηφίσει σχετικά με τη νομοθεσία γύρω από την υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Ένα προσχέδιο νομοσχεδίου έχει ήδη παρουσιασθεί από μέλη του SPD (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα), νεώτερα μέλη του μεγάλου συνασπισμού της Ά. Μέρκελ, μαζί με μέλη του αντιπολιτευομένου FDP (Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα) και του Αριστερού Κόμματος. Η πρότασή τους θα απαιτούσε καθένας που επιθυμεί να δώσει τέλος στη ζωή του, να αποδεικνύει πως η επιθυμία είναι μόνιμη κι ανεξάρτητη εξωγενών πιέσεων.

Και το αντιπολιτευόμενο Κόμμα των Πρασίνων έχει σχεδιάσει ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο που θ’ απαιτούσε γνώμη δύο ιατρών προτού δοθεί σε ασθενείς συνταγή για πρόσβαση σε νατριούχο πεντοβαρβιτάλη.

Όποιο νομοσχέδιο κι αν επιλεγεί, θα τοποθετήσει την Γερμανία σε ένα μικρό γκρουπ χωρών που έχουν νομιμοποιήσει την ευθανασία- με ή χωρίς υποβοήθηση.

Η Ελβετία έχει για χρόνια υπάρξει προορισμός για πρόσωπα που επιθυμούν να δώσουν τέλος στη ζωή τους. Η Ολλανδία και το Βέλγιο εκκίνησαν την διαδικασία πρώτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανοίγοντας αργότερα την πόρτα και στην δυνατότητα ευθανασίας ανηλίκων. Η Ισπανία εισήγαγε αντίστοιχη νομοθεσία τον Δεκέμβριο, με έναρξη ισχύος τον επόμενο μήνα, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο της Πορτογαλίας θέσπισε παρόμοια νομοθεσία τον Μάρτιο, κρίνοντας πως παραήταν ασαφής ως προς τις προϋποθέσεις υποβοηθούμενης αυτοκτονίας. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστρίας έχει δώσει εντολή να ξεκινήσει η Βιέννη εκπονήσει νομοσχέδιο αυτό το έτος.

Πηγή: irishtimes

Καλλιόπη-Αργυρώ Τσιριγώτη - Stagiaire ΕΕΒ

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣΤι ξέρω για τη Bιοηθική
...για να ενημερωθείς, να προβληματιστείς και να αποφασίσεις...


 ΈκδοσηΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Χρήση Ανθρώπινου Βιολογικού στην Έρευνα- Βιοτράπεζες

ΝΕΑ ΓΝΩΜΗ

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί στην Αγροτική Καλλιέργεια και την Κατανάλωση: Μια Επικαιροποιημένη Προσέγγιση


Γνώμη

ΒΙΟΗΘΙΚΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ"H Επιτροπή πραγματοποιεί ενημερώσεις για θέματα βιοηθικής σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Θα ανταποκριθούμε με  χαρά σε κάθε εκδήλωση ενδιαφέροντος

Πληροφορίες

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑH Επιτροπή οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεμιναρίων, που καλύπτει ένα μεγάλο εύρος κρίσιμων θεμάτων βιοηθικής

Πληροφορίες

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗΗ Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης για θέματα του αντικειμένου της σε φοιτητές με ειδικό ενδιαφέρον για τη βιοηθική

Πληροφορίες

Free business joomla templates