Οι επιστήμονες διερευνούν διάφορους τρόπους για άτομα που δεν μπορούν να μιλήσουν ή να κινηθούν, ώστε να επικοινωνήσουν με τις σκέψεις τους.
O νεότερoς και ταχύτερος τρόπος επιστρέφει σε ένα vintage μέσο επικοινωνίας: χειρόγραφα.
Για πρώτη φορά, οι ερευνητές αποκρυπτογράφησαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την προσπάθεια να γράφουμε γράμματα με το χέρι. Δουλεύοντας με έναν συμμετέχοντα με παράλυση, στον οποίο εμφυτεύτηκαν αισθητήρες στον εγκέφαλό του, η ομάδα χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο για να εντοπίσει γράμματα καθώς προσπαθούσε να τα γράψει. Στη συνέχεια, το σύστημα εμφάνισε το κείμενο σε μια οθόνη - σε πραγματικό χρόνο.
Η καινοτομία αυτή θα μπορούσε, με περαιτέρω ανάπτυξη, να επιτρέπει σε άτομα με παράλυση να πληκτρολογούν γρήγορα χωρίς να χρησιμοποιούν τα χέρια τους, λέει ο ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης Krishna Shenoy, του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.
Προσπαθώντας να γράψει, ο συμμετέχων στη μελέτη πληκτρολόγησε 90 χαρακτήρες ανά λεπτό -υπερδιπλασιάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ για πληκτρολόγηση με μια τέτοια «διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή», αναφέρει ο Shenoy και οι συνεργάτες του στο περιοδικό Nature.
Αυτή η τεχνολογία και άλλες σαν κι αυτή έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν άτομα με κάθε είδους αναπηρία -90 χαρακτήρες το λεπτό είναι παγκόσμιο ρεκόρ!
Ο συμμετέχων, ο οποίος ήταν 65 ετών τη στιγμή της έρευνας, είχε τραυματισμό στο νωτιαίο μυελό, που τον άφησε παράλυτο από το λαιμό και κάτω. Χρησιμοποιώντας σήματα, οι αισθητήρες τα έλαβαν από μεμονωμένους νευρώνες όταν ο άνθρωπος φαντάστηκε να γράφει, ενώ ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης αναγνώρισε τα μοτίβα που ο εγκέφαλός του παρήγαγε με κάθε γράμμα.
Χρησιμοποιώντας αυτό το σύστημα, ο άντρας μπορούσε να αντιγράψει προτάσεις και να απαντήσει σε ερωτήσεις με ρυθμό παρόμοιο με εκείνο που κάποιος ηλικίας του πληκτρολογεί σε smartphone.
Αυτό το λεγόμενο "Brain-to-Text" BCI είναι τόσο γρήγορο, επειδή κάθε γράμμα δημιουργεί ένα εξαιρετικά διακριτό μοτίβο δραστηριότητας, καθιστώντας σχετικά εύκολο για τον αλγόριθμο, να διακρίνει το ένα γράμμα από το άλλο.
Πηγή: BioEdge
Καλλιόπη-Αργυρώ Τσιριγώτη - Stagiaire ΕΕΒ