Ζώα και Ηθική

Ζώα και Ηθική. Peter Singer, Tom Regan, Lori Gruen, Josephine Donovan. Εκδόσεις ΑΝΤΙΓΟΝΗ Κέντρο Πληροφόρησης 2012, Επιμ. Σταύρος Καραγεωργάκης, σελ 121.

 Η παρούσα συλλογή των άρθρων των 4 διακεκριμένων καθηγητών πραγματεύεται την ηθική σχέση του ανθρώπου με τα μη ανθρώπινα ζώα. Toπρώτο κείμενο της LoriGruen αποτελεί μία κριτική εισαγωγή στο θέμα, ενώ ακολουθούν: το κείμενο του PeterSinger που αντανακλά την τάση του ωφελιμισμού στην ηθική για τα ζώα, το κείμενο του TomReganπου επικεντρώνει στη θεωρία των δικαιωμάτων και το κείμενο της οικοφεμινίστριας JosephineDonovan που προσεγγίζει το θέμα από τη σκοπιά των ηθικών συναισθημάτων. Με τα κείμενα αυτά επιχειρείται να υπογραμμισθεί ότι το ζήτημα των άλλων ζώων δεν είναι μόνο ηθικό αλλά και πολιτικό, θεωρώντας ότι και στην Ελλάδα –όπως ήδη συμβαίνει στο εξωτερικό-είναι επιτακτική ανάγκη οι επιμέρους κινήσεις κάποιων πολιτών ή κάποιων πολιτικών ομάδων να αποκτήσουν τα χαρακτηριστικά ενός κινήματος.

Τα άρθρα της συλλογής αυτής δεν απευθύνονται σε ζωόφιλους αλλά σε ερευνητές και φοιτητές που αναζητούν τις βασικές αρχές της φιλοσοφικής ενασχόλησης με τα ζώα. Μπορούν όμως να αποτελέσουν και σημαντική πυξίδα και για όλους εκείνους τους πολίτες, που πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τις προκαταλήψεις τους, είναι έτοιμοι να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα: «Τελικά τα ζώα μας ανήκουν;».

Μαριάννα Δρακοπούλου - Διοικητική Προϊσταμένη ΕΕΒ

 

NEW EDITION FOR STUDENTS


What I know about Bioethics


Edition
(in Greek only)CURRENT ISSUES PROCESSED BY THE COMMISSION

Use of Human Biological Material in Research-Biobanks

NEW OPINION

Genetically Modified Organisms in Agriculture and Consumption: An Updated Approach

Opinion
(in Greek only)

"BIOETHICS GO TO SCHOOL"

 

The Commission organizes educational activities for schools (Secondary Schools and High Schools) related to bioethics

Information

EDUCATIONAL SEMINARSThe Commission organizes educational seminars covering a wide range of bioethics issues

Information

(in Greek only)

STAGES

 The Commission offers to students, mostly postgraduates, both from human and life sciences the Possibility of training on issues related to bioethics

Information

Free business joomla templates