Το Επιστημονικά Εφικτό και το Ηθικά Ορθό: προσεγγίσεις ορθόδοξης βιοηθικής

Το Επιστημονικά Εφικτό και το Ηθικά Ορθό: προσεγγίσεις ορθόδοξης βιοηθικής. Επιμέλεια: Μιλτιάδης Βάντσος. Εκδόσεις: Ostracon Publishing, Θεσσαλονίκη, 2016, σελ. 275.  

Το βιβλίο «Το Επιστημονικά εφικτό και το ηθικά ορθό: προσεγγίσεις ορθόδοξης βιοηθικής» του Αν. Καθηγητή του τμήματος ποιμαντικής και κοινωνικής θεολογίας, Μ. Βάντσου, συγκεντρώνει ένα μεγάλο μέρος της ερευνητικής προσπάθειας που έχει πραγματοποιηθεί στον κρίσιμο αυτό χώρο της βιοηθικής, με στόχο την εύκολη πρόσβαση των ενδιαφερόμενων. Περιλαμβάνονται παλαιότερες μελέτες, οι οποίες όμως είναι επεξεργασμένες σε νεότερη βιβλιογραφική παραγωγή. Κάποιες είναι αναδημοσιευμένες, έχουν, όμως, προστεθεί και νέες μελέτες, οι οποίες αποτέλεσαν την αφορμή για να ξαναγίνει έρευνα σε αυτό το αντικείμενο. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο βιβλίο, ο ρόλος της βιοηθικής είναι σημαντικός, αφού επιχειρεί να συνδέσει το επιστημονικά εφικτό με το ηθικά ορθό. Εξετάζονται ερωτήματα που απασχολούν στις μέρες μας τόσο τις επιστήμες, όσο και την ίδια την κοινωνία, όπως τι είναι ηθικά ορθό και ποια τα κριτήριά του. Στο έργο αυτό γίνεται προσπάθεια να προβληθούν οι ηθικές αρχές του σεβασμού στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου και στη δημιουργία του Θεού, καθώς και η σημασία μιας ορθόδοξης βιοηθικής προσέγγισης, με σκοπό την ανάδειξη του ορθόδοξου ηθικού προβληματισμού. Το βιβλίο εκτυλίσσεται σε 5 κεφάλαια, το καθένα απο τα οποία εξετάζει σημαντικά ζητήματα βιοηθικής, με αναφορά, εκτός των άλλων, στην έκτρωση, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την ευθανασία. Μελετώνται οι αρχές με τις οποίες η ορθόδοξη ηθική προσεγγίζει τα θέματα της βιοηθικής, παρουσιάζονται οι θέσεις της ορθόδοξης εκκλησίας, καθώς και η συμβολή της στον σύγχρονο διεπιστημονικό διάλογο. Στα κεφάλαια αυτά, επισημαίνονται οι ορθόδοξες απόψεις για τις ιατρικές επεμβάσεις που αφορούν στην έναρξη της ζωής, με κύρια παραδείγματα την έκτρωση, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την κλωνοποίηση, καθώς και μελέτες που αφορούν στο τέλος της ζωής, όπως η ευθανασία, το AIDS και η καύση νεκρών. Στο τελευταίο κεφάλαιο παρατίθενται μελέτες στην αγγλική, γερμανική και ρωσική γλώσσα, εκ των οποίων οι 3 αποτελούν πρωτότυπα δημοσιεύματα σε ξένη γλώσσα, ενω οι άλλες 3 είναι μεταφράσεις ελληνόγλωσσων κειμένων.

 

Αθηνά Αδάμ –Stagiaire EEB

NEW EDITION FOR STUDENTS


What I know about Bioethics


Edition
(in Greek only)CURRENT ISSUES PROCESSED BY THE COMMISSION

Use of Human Biological Material in Research-Biobanks

NEW OPINION

Genetically Modified Organisms in Agriculture and Consumption: An Updated Approach

Opinion
(in Greek only)

"BIOETHICS GO TO SCHOOL"

 

The Commission organizes educational activities for schools (Secondary Schools and High Schools) related to bioethics

Information

EDUCATIONAL SEMINARSThe Commission organizes educational seminars covering a wide range of bioethics issues

Information

(in Greek only)

STAGES

 The Commission offers to students, mostly postgraduates, both from human and life sciences the Possibility of training on issues related to bioethics

Information

Free business joomla templates